COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Русенец съди здравното министерство заради ограничение за зъбна протеза

Комисията за защита от дискриминация постанови, че отпускане на безплатни зъбни протези само за хора от 65 до 69 години е дискриминация и трябва да бъдат осигурени на всички, които имат нужда. Решението беше взето след жалба на русенеца д-р Георги Тодоров. Здравното министерство обаче обжалва решението. До края на юни Административният съд трябва до излезе със становище.

от Даниела Василева
10:28, 09.06.2019
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Българите, на възраст над 65 години, са близо 1 470 000. По информация на Българския зъболекарски съюз годишно около 25 % от тях си правят протези. Причината да има ограничение във възрастта е заради лимита на Здравната каса. Според д-р Георги Тодоров обаче, това е дискриминация.

Д-р Георги Тодоров: А аз какво ще направя, след като съм пострадал по признак болест. Моето е внезапно развило се състояние. Аз съм здравно осигурен, плащам си здравните осигуровки от джоба, респективно нямам право да ползвам нещо, което друг има право да ползва.
Ружа Чехларова: Аз съм обидена от тях. Всички възрастни хора са без зъби.

Според д-р Тодоров, по време на общественото обсъждане на наредбата хората са били против да има възрастова граница. Освен това и не всички ще се възползват от протезирането.

Д-р Георги Тодоров: Може би 120-130 хиляди човека, което за Касата е просто минимален разход, нещо от порядъка между 17 и 25 милиона.

За 8 месеца от Здравната каса са финансирали 15 680 протези за над три милиона лева. За цялата 2019 г. за тази дейност са предвидени 6 500 000 лева.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Консенсус в Германия за по-строги мерки срещу коронавируса до 29 юни, в Испания започва траур
Консенсус в Германия за по-строги мерки срещу коронавируса до 29 юни, в Испания започва траур
28 години по-късно: Българка, осиновена в САЩ, откри майка си в Добрич
28 години по-късно: Българка, осиновена в САЩ, откри майка си в Добрич