НОВИНИ

Русенски овощари защитават сами продукцията си от градушки

В Североизточна България няма противоградни установки. Затова русенските овощари търсят варианти как да опазят поне разсадъчния си материал. Срещу силния вятър обаче няма защита и след бурята в началото на септември те са претърпели сериозни загуби.

БНТ2-Русе
от БНТ2-Русе
20:18, 25.09.2017
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Боян Богомилов вече 25 години отглежда фиданки в русенското село Басарбово. Бурята и градушката в началото на септември са унищожили 5% от вече готовите за продан овошки, и са нанесли сериозни щети на останалите.

Боян Богомилов, овощар: Посадъчния материал е повреден, защото дръвчетата са много нежни и крехки и когато удари градушката, а тя е била доста сериозна и интензивна, и със страшна сила заради вятъра, нанася много лоши поражения, разваля търговския вид на самото дръвче.

Казва, че пораженията щели да са по-малко, както за него, така и другите земеделци, ако има противоградна установка в района. И понеже засега не се очертава изграждането ѝ, е решил сам да предприеме мерки.

Боян Богомилов, овощар: По принцип овощните градини се защитават с мрежи, които се поставят отгоре с поставяне на конструкция, но струва страшно много средства, тъй като там площите са огромни. Хубавото при мен е, че разсадникът се състои от площ от 3 дка и инвестицията, колкото и да е скъпа, си заслужава.

Вече почти месец Боян Богомилов полага усилия да възстанови засегнатите от градушката плодни дръвчета, защото наближава времето да започнат да се садят.

Боян Богомилов, овощар: Защитата след падане на град е само една – пръска се с препарати на медна основа… Това е запечатване на раните, т.е. да не допуснем болести, вредители и т.н.

Засаждането на фиданките трябва да започне след 15 октомври и може да продължи до първия по-сериозен студ, преди да замръзне почвата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Загиналата при гмуркане българка в Гърция е получила дезориентация
Загиналата при гмуркане българка в Гърция е получила дезориентация
Кога ще бъде сформирано новото германско правителство?
Кога ще бъде сформирано новото германско правителство?