НОВИНИ

Русенско село е под тревога след сигнал за трупове на овце край водоем

Трупове на овце са били открити край водоем до русенското село Караманово. Собственикът им ги заровил без да уведоми никого за това. Случаят предизвика проверки на Агенцията по безопасност на храните, Регионалната инспекция по околната среда и водите, Басейнова дирекция и Здравната инспекция. Институциите настояват умрелите животни да бъдат преместени.

bnt avatar logo
от Андрей Кючуков
13:20, 29.07.2018
Чете се за: 00:39 мин.
У нас
русенско село тревога сигнал трупове овце водоем

Преди 20-ина дни Димитър Анчев изпуснал част от стадото си в неожъната нива край Караманово, където овцете се напасли със зелено жито. Още на следващия ден обаче 46 от тях умрели.

В суматохата Анчев заровил десетина в дерето до селото, а другата част успял да запази. Жители на Караманово обаче се опасяват от пламване на зараза. Кметът на селото Бисер Блажев обаче гарантира, че няма място за притеснение и че е взел необходимите мерки.

Бисер Блажев, кмет на с. Караманово: Според мен няма опасност. Водата тече извън селото 3-4 км, влива се в река Студена. Около животните, където са заровени, съм нахвърлял специални хапчета, които са със забавено действие и постоянно се дезинфекцира водата, която е отстрани.

Няколко институции вече проверяват случая, като са констатирани редица нарушения, но най-обезпокояващ е фактът, че животните са изхвърлени на нерегламентирано място.

Д-р Георги Дяков, директор на Областна дирекция по безопасност на храните – Русе: Бил е съставен акт на г-н Анчев по Закона за ветеринарномедицинската дейност за извършените нарушения.

Собственикът на умрелите животни има срок до 2 седмици да ги изрови и да осигури превозването им до екарисаж, където те да бъдат изгорени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кипърски медии с благотворителна кампания за пострадалите от пожара в Гърция
Кипърски медии с благотворителна кампания за пострадалите от пожара в Гърция
Фандъкова: Ще задължим собственика на Царските конюшни да възстанови сградата
Фандъкова: Ще задължим собственика на "Царските конюшни" да възстанови сградата