НОВИНИ

Русия частично се изтегля от Сирия. Е, и?

След близо 6 месеца военна операция в Сирия президентът на Русия Владимир Путин обяви, че основните военни задачи са изпълнени и нареди изтегляне на по-голямата част от контингента от 15 март. Москва все пак не затвори напълно вратата, а си запази възможността при необходимост бързо отново да увеличи военното си присъствие. "С участието на руските военни сирийските войски и патриотични сили успяха кардинално да пречупят ситуацията в борбата с международния тероризъм и да овладеят инициативата на практика във всички направления, създадоха условия за начало на мирен процес", заяви Владимир Путин на съвещание с министъра на отбраната и с министъра на външните работи на 14 март.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
12:58, 21.03.2016
Чете се за: 05:49 мин.
Истории
русия частично изтегля сирия

Какво е постигнато?

Руската военна операция в Сирия започна на 30 септември 2015 г. с официално обявена цел борба с международния тероризъм, бомбардировки на позициите на терористичната групировка "Ислямска държава".

Москва обаче често беше обвинявана, че на практика не нанася удари само позиции на ислямистите, но и удря по умераната опозиция на Башар Асад с цел да подсили разклатеното му управление.

По време на военната операция Москва използва военно-морската си база в Тартус и разположи бойни самолети и хеликоптери в сирийската база "Хмеймим" в провинция Латакия. Няма точни данни за състава на руския военен контингент, но по различни съобщения в него влизат 48 изтребители и бомбардировачи, бойни вертолети, 10 кораба на ВМФ, около 4000 души личен състав (сред тях пилоти, морска пехота, военни съветници, друг персонал). След свалянето на руския изтребител от Турция през ноември 2015 г. Русия разположи в провинция Латакия и най-съвременния си зенитен ракетен комплекс С-400 "Тайфун".

Основната тежест, според Кремъл, по време на военната операция е била поета от бойната авиация. Според военния министър Сергей Шойгу за 6 месеца са били извършени повече от 9000 полета като за първи път са били извършени и масирани удари от оръжейни комплекси, базирани в море и по въздух на разстояние 1500 километра. На територията на Сирия са били унищожени повече от 2000 бойци от "Ислямска държава" с произход от Русия, сред които и 17 командири. Унищожени са били 209 обекти за добив и преработка на нефт, както и 2912 автомобила за превоз на нефтени продукти. При подкрепата на руската авиация сирийската армия си е върнала контрола върху 400 населени пункта и повече от 10 000 кв. км територия. Режимът на Асад е разширил контролираната територия в провинция Латакия, възстановена е транспортната връзка с Алепо, разблокирана е авиационната база Квайрес, установен е контрол върху три нефтегазови полета край Палмира. Руски военни са въвлечени и в процеса на обявеното в края на февруари примирие като в резултат повече от 40 населени пункта са се присъединили към режима на примирието.

"Създадохме условия за начало на мирен процес, успяхме да установим позитивно, конструктивно сътрудничество със Съединените щати, с други страни и с опозиционните сили в Сирия, които действително искат да спрат войната", коментира резултатите Владимир Путин по време на тържествена церемония в Кремъл. 17 военни, участвали в операцията, бяха наградени с ордени и медали. Четирима от тях получиха най-високото отличие - "Герой на Русия". Постиженията, които още вижда Путин: терористичната заплаха е сломена, властта и армията на Башар Асад са подсилени, руското оръжие е преминало успешни изпитания в бой.

;

Цената

Официално Русия е обявявала за четири жертви по време на активното си военно участие в Сирия: двамата пилоти, загинали при свалянето на руския изтребител от Турция през ноември 2015 г., един военен съветник и един войник, самоубил се в базата "Хмеймим". На 17 март Кремъл потвърди пред Ройтерс и пета жертва - 27-годишният Фьодор Журавльов, който е служил в подразделение на спецчастите и е загинал при неясни обстоятелства миналия ноември. Русия официално не признава за жертви на участието си в сирийската кампания 224-те пътници на взривения миналия октомври в Египет руски пътнически самолет. Смята се, че атентатът, за който поеха отговорност ислямисти, в голяма степен е бил в отмъщение за руската намеса в Сирия.

Данните за финансовата стойност на руската военна операция в Сирия продължават да са противоречиви. Официално руският президент обяви, че тя струва 33 млрд. рубли (близо 500 млн. евро) и е била основно за сметка на средства на военното министерство, заложени в държавния бюджет. Не е ясно обаче за какво точно са били похарчени тези пари и дали, например, в тях влизат разходите по изстрелването на ракетите от кораби в Каспийско море. Пред БНТ руският военен експерт Андрей Фролов изрази предположение, че някои разходи по руското военно участие не са били поети от Русия. "Съмнявам се, че Русия е поела пълните разходи. Напълно е възможно , например, керосинът, който се използва от руските самолети, да се предоставя от сирийското правителство или от Иран. Или от още някой. Това е хипотеза, но тя има право на съществуване, защото няма никакви обратни свидетелства, че всичко се плаща от руския бюджет", заяви Фролов, който е главен редактор на сп. "Экспорт вооружении", издавано от московския Център за анализи на стратегии и технологии.

Експертът смята, че така или иначе разходите не са големи и ги сравни с разходите за голямо военно учение в Русия. "Ако се вземат разходите за някакви военни материали, бомби например, то става въпрос за запас от времето на СССР, който не струва нищо на руските данъкоплатци. Тоест фактически в значителна степен основните разходи, които Русия може да носи, това са разходите за логистиката, за превоз на всичко това от Русия до Сирия, заплати на военните, разходите за керосин и отделно съвременното оръжие, което е използвано там. Но, анализирайки всичко това в рамките на целия руски военен бюджет, смятам, че тези разходи са съпоставими с големи учения, които така или иначе всяка година се организират в Русия. ", коментира Фролов.

Военната операция в Сирия има и своята политическа стойност, която вероятно още е рано да бъде претегляна напълно. Към този момент може да се каже, че сирийската кампания помогна за допълнително увеличаване на рейтинга на руския президент на фона на тежката икономическа криза в Русия и възможните от това вътрешнополитически рискове за Кремъл. В началото на кампанията популярността на Путин достигна рекордни нива от над 90 процента.

Във външнополитически план военната операция струваше на Русия отношенията й с Турция, които са в криза след свалянето на руския изтребител. Русия е обвинявана и, че заради военната си намеса в Сирия се е засилил бежанският поток в Европа. Някои европейски политици виждат в това нарочен опит за дестабилизация на Европейския съюз. Сирийският ход обаче даде възможност на Москва за откриване на ново поле на взаимодействие със САЩ по дипломатическото решаване на сирийския конфликт, което носи добавена стойност за Кремъл на фона на международната изолация след анексирането на Крим. Все пак не е ясно дали това може да доведе до отстъпки по санкциите заради Крим и Украйна.

;

Защо точно сега и до кога?

Кремъл обяснява решението за изтеглянето с липсата на необходимост от активни бомбардировки след настъпилото преди две седмици примирие в Сирия. Докато в началото на кампанията понякога са били извършвани над 100 полета на ден, то през последните седмици те са били намалени повече от два до пет пъти.

"С началото на примирието активността на руската авиация значително е била намалена. Изчаквайки определено време и след като се убеди в прогреса на политическото регулиране, руското ръководство очевидно е решило да минимизира рисковете и разходите, свързани с присъствието на своите военни на сирийска територия", коментира руският военен експерт Василий Кашин пред изданието "РБК".

Разбира се, от гледна точка на времето и предизвикания ефект на изненада, очевидно Кремъл е подбрал кога да обяви края на активното си военно участие в Сирия. То съвпадна с началото на решаващ кръг от мирните преговори в Женева и предизвика, ако не еднозначно одобрение, то облекчение на Запад. В същото време медиите получиха нова тема, вместо да се занимават с втората годишнина от анексирането на Крим, с която съвпадна изтеглянето.

От вътрешнополитическа гледна точка сирийската кампания вече не допринася толкова за популярността на президента, чийто рейтинг отново се е върнал към стойностите си от миналия септември - около 80 процента. На фона на икономическите проблеми на руснаците прекратяването на военната кампания в Сирия създаде положителна новина и даде възможност на президента да отчете пред руснаците позитивни резултати.

За всички все пак е ясно, че Русия не се изтегля напълно от Сирия. Според някои експерти сега дори започва нов, по-дълъг етап от руското военно участие там. "Ако е необходимо, за няколко часа Русия може да увеличи своя контингент в региона до размер, адектавен на ситуацията и да използва целия си арсенал от възможности", заяви Путин.

Както съобщи руския президент, Русия ще продължи да оказва военна и разузнавателна помощ на режима на Башар Асад.

Москва не обяви колко точно военни и каква техника оставя в Сирия, но заяви, че базите "Хмеймим" и в Тартус ще продължат да функционират. Според различни източници, цитирани в руските медии, в Сирия продължава дежурството си ескадрила фронтови бомбардировачи Су-24 - от 9 до 12 самолета. За прикритие остават и най-новите изтребители от четвърто поколение Су-30 и Су-35. Остава и зенитният ракетен комплекс С-400, както и ударни бойни вертолети. Според военни експерти за обслужване на военната техника са необходими 200-300 цивилни специалисти. Освен това за функционирането на базата "Хмеймим" са нужни минимум 2000 военни.

В района на Палмира, където силите на Асад водят стражения с "Ислямска държава", е разположено и руско артилерийско подразделение. Руски военни за заети и в процеса на примирието като водят преговори с опозиционни групировки да преминават на страната на Асад. Според Андрей Фролов много е вероятно част от задачите на изтеглените от Сирия руски военни да бъдат поети и от частни военни компании, които формално не са свързани с Русия.

"Никой официално не е говорил за това, но в Интернет има снимки на хора със славянска външност, които преди са били забелязани не само в Сирия, но и в редица други конфликти, които имат боен опит и служба в руската армия. Твърди се, че в Сирия присъстват частни военни компании, които формално не са руски. Смятам, че част от работата, която изпълняваха руските войски, сега ще бъде прехвърлена върху тези частни военни компании", каза Фролов в интервюто за БНТ.

Още е рано да се каже какво точно означава обявеното руско изтегляне за цялостната ситуация в Сирия. Както съобщи агенция Ройтерс, според американския полк. Стивън Уорън от водената от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава", например, изтеглянето на част от руските войски не е намалило в значителна степен руската бойна мощ в Сирия. По време на видеовръзка с Пентагона Уорън е казал, че руски самолети са изпълнявали полети и след обявеното изтегляне, а руската артилерия, която помага на сирийските войски край Палмира, не е изтеглена. "Затова ние сравняваме думите с делата. Трябва да почакаме, за да видим как ще се развива ситуация", е казал полк. Уорън.

Част от натрупващите се въпроси може би ще получат отговор тази седмица, когато на посещение в Москва пристига държавният секретар на САЩ Джон Кери. Основна тема в разговорите му ще бъде ситуацията и мирният процес за Сирия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кой е монсеньор Пиетро Паролин?
Кой е монсеньор Пиетро Паролин?
Меглена Кунева: Милион и половина лева ще отдели МОН за охрана в училищата
Меглена Кунева: Милион и половина лева ще отдели МОН за охрана в училищата