НОВИНИ

Русия е уведомила предварително САЩ за днешните си бомбардировки в Сирия

Русия е дала днес предизвестие на САЩ, че ще нанесе въздушни удари от иранска военновъздушна база по позиции на "Ислямска държава" в Сирия. Това съобщи на брифинг в Пентагона говорителят на оглавяваната от САЩ международната коалиция срещу ИД, Кристофър Гарвър, цитиран от ТАСС.

bnt avatar logo
от БТА
20:51, 16.08.2016
Чете се за: 00:49 мин.
По света
русия уведомила предварително сащ днешните бомбардировки сирия

"Русия предупреди коалицията съгласно меморандума между САЩ и Русия за безопасността на полетите над Сирия", каза Гарвър и допълни, че руските полети не са повлияли на операцията на коалиция срещу "Ислямска държава".

"Те ни съобщиха за операциите си и ние обезпечихме сигурността на своите полети, когато бомбардировачите им излетяха към целите си и при връщането им", допълни той.

По-рано днес руското министерство на отбраната съобщи, че руски бомбардировачи Ту-22М3 и Су-34 са излетели от иранското летище "Хамадан" и са нанесли удари по "Ислямска държава" в провинциите Алепо, Дейр аз Зур и Идлиб.

Бомбардировачите са унищожили пет големи склада с оръжия, боеприпаси и горива, три командни пункта, лагери за обучение на терористи и голям брой бойци от групировките, добави военното ведомство.


Руският външен министър Сергей Лавров и американският държавен секретар Джон Кери днес обсъдиха по телефона координирането на действията в борбата срещу терористите в Сирия и постигане на прекратяване на огъня. Това съобщи руското външно министерство в изявление, цитирано от ТАСС.

В разговора, състоял се по инициатива на Вашингтон, била обсъдена обстановката в Алепо, където сирийските правителствени сили с руска подкрепа провеждат мащабна хуманитарна операции, се посочва в изявлението. Двамата министри обсъдили подробно и въпроси, свързани с подготовката за изпълнение на договореностите, постигнати по време на визитата на Кери в Москва на 15 юли. Тогава Русия и САЩ се споразумяха за координиране на действията в борбата срещу терористичните групировки в Сирия и постигане на прекратяване на боевете, припомнят в руското външно министерство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ НОВИНИ
ДРУГИТЕ НОВИНИ
Започват Моцартовите празници в Правец
Започват Моцартовите празници в Правец