НОВИНИ

Русия и Германия искат пълно възстановяване на двустранните отношения

Владимир Путин и Ангела Меркел се обявиха против обсъждане на ново споразумение за решаване на кризата в Украйна. Руският президент прие германския канцлер в резиденцията си в Сочи. Това е първото посещение на Меркел в Русия от две години. Путин даде да се разбере, че силно желае нормализиране на двустранните отношения.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
17:49, 02.05.2017
Чете се за: 00:59 мин.
По света

Русия и Германия искат възстановяване на пълния потенциал на двустранните си отношения. Ангела Меркел не отстъпи за европейските санкции срещу Москва заради Украйна. Владимир Путин настоя за преки преговори между Киев и непризнатите републики в Донбас.

Германия си остава водещ икономически партньор на Русия, въпреки известни политически трудности и колебания в глобалната икономическа конюнктура, подчерта Владимир Путин след разговорите си с Ангела Меркел. Руският президент увери, че Москва се стреми да гради отношенията си с Берлин на основата на взаимна изгода, уважение и равнопоставеност. Германският канцлер от своя страна подчерта, че е за отпадане на европейските санкции срещу Москва, но условията за това остават.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: "Наистина има окуражаващо развитие на двустранното икономическо сътрудничество между Германия и Русия. За мен си остава цел вдигането на санкциите от страна на Европейския съюз. Но това е свързано с изпълнението на мирните договорености за Украйна от Минск".
;

И Меркел и Путин настояха за продължаване на контактите за решаване на украинската криза във формата на т.нар. Нормандска четворка. По различен път за постигане на мир в Украйна според тях не бива да се поема.

Владимир Путин, президент на Русия: "Необходимо е в края на краищата представители на киевските власти и на непризнатите републики да се окажат на масата за преговори. Да се реши конфликтът без пряк диалог на страните в него е невъзможно. Поне досега в света не се е случвало такова нещо. Но пак казвам - не може да се правят нови мирни планове без да се осъществят старите".

По отношение на войната в Сирия руският президент за пореден път настоя за независимо разследване на инцидента с химическото оръжие в провинция Идлиб преди месец. Както и за участие на Съединените щати в усилията за постигане на мир в близкоизточната държава. Путин отрече Москва да се е месила в изборите в която и да било западна страна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Звездите по червения килим на годишния бал в Метрополитън (ГАЛЕРИЯ)
Звездите по червения килим на годишния бал в "Метрополитън" (ГАЛЕРИЯ)
Откриха обновеното неонатологично отделение в болница Света София
Откриха обновеното неонатологично отделение в болница "Света София"