НОВИНИ

Русия и Германия "свериха часовниците" в Берлин

Без споразумения и конкретни решения завърши срещата между руския президент и германският канцлер. Двамата се срещнаха снощи в замъка Мезеберг край Берлин. Говорителят на Кремъл определи разговора между Путин и Меркел като "полезен и обстоятелствен".

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
12:18, 19.08.2018
Чете се за: 00:50 мин.
По света

"Сверяване на часовниците" - такава е била целта на срещата между Меркел и Путин, обясни говорителят на Кремъл. Една от ключовите теми, които обсъдиха е газопровода "Северен поток 2". Проект, който според двамата лидери не бива да се политизира.

Срещата в Мезеберг беше закрита. Мерекел и Путин направиха изявленията преди разговорите.

Владимир Путин, президент на Русия: Заедно с Германия работим върху изграждането на новия газопровод "Северен поток 2", за да се подобрят газовите доставки за Европа и да се ограничи риска с транзита. "Северен поток 2" е икономически проект и той не затваря вратата за пренос на газ през Украйна.

Газопроводът ще пренася газ от Русия през Балтийско море. Опасенията на Украйна са, че по този начин ще бъде спрян транзита на газ през нейните територии. САЩ също са против "Северен поток 2". Те настояват Германия да се откаже от проекта, за да не стане зависима от Русия.

Обстановката в Украйна, отношенията с Иран и кризата в Сирия - това са другите теми, която са обсъдили двамата лидери.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Ние имаме отговорности, Германия и по-специално Русия, защото Русия е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН и за това трябва да работим за намиране на решение за Сирия.

Преди разговора с Ангела Меркел, Владимир Путин призова Европейският съюз да положи усилия за връщане на бежанците в родината им. Путин и Меркел са се договорили да продължат диалога за Сирия във формат Русия-Германия-Франция-Турция. Засега, обаче, не е ясно дали ще има среща на върха.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лукашенко смени премиера и ключови министри в Беларус
Лукашенко смени премиера и ключови министри в Беларус
Убиецът от Лесново бил барикадиран цяла нощ в дома си, не е психично болен
Убиецът от Лесново бил барикадиран цяла нощ в дома си, не е психично болен