НОВИНИ

Русия обвини България за изпращане на нелегални боеприпаси в Сирия

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че български оръжия с изтекъл руски лиценз са били открити в Сирия, съобщи БГНЕС, като се позова на ТАСС. Изказването й е във връзка със съобщения в български медии, че в един от районите на Алепо, където преди имаше представители на опозицията, са открити военни амуниции, произведени в България.

bnt avatar logo
от Източник: БГНЕС
22:36, 27.12.2016
Чете се за: 00:43 мин.
По света
русия обвини българия изпращане нелегални боеприпаси сирия

Става въпрос за снаряди за Реактивна система за залпов огън (РСЗО) “Град” и противотанкови снаряди за артилерийски оръжия и гранатомети.

По думите на говорителката „упоменатата продукция се произвежда по просрочени съветски лицензи, които тогава са били дадени на България“. Тя заяви още, че от 90-те години Москва води преговори със София за сключване на двустранно междуправителствено споразумение за лиценз, което преди всичко да регламентира износа на военна продукция за трети страни. „За съжаление българската страна не бърза да го сключи“, каза тя.

Захарова посочи, че подобна липса на регулиране удовлетворява определени български представители. „Разбира се, позицията е удобна: продаваме на някоя държава, която не използва руско въоръжение и военна техника, а къде посредникът ще изпрати продукцията – това не е важно за българските производители“, каза тя. Според говорителката става въпрос за продажба на оръжия, от които загиват и мирни жители, „съдбата на които толкова много тревожи Европейския съюз“.

“Това далеч не е единственият пример, в който страни от Западния блок оказват съдействие на разширяването и подбуждането на сирийския конфликт. В тази връзка изникват още много въпроси. Например в кои други горещи точки това на практика нелегално произведено оръжие, може да се окаже? Освен нас този въпрос не вълнува никого – нито Вашингтон, нито Брюксел“, казва още тя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Куба забрани със закон паметници на Фидел Кастро и улици на негово име
Куба забрани със закон паметници на Фидел Кастро и улици на негово име
Обама с мерки за наказване на Русия заради намесата на изборите
Обама с мерки за наказване на Русия заради намесата на изборите