НОВИНИ

Русия обвини Израел за свален разузнавателен самолет

Сирийската противовъздушна отбрана свали руски разузнавателен самолет с 15 души екипаж. Това стана над Средиземно море при атака на израелски изтребители срещу база на сирийската армия в провинция Латакия. Русия обвини Израел в провокация и заплаши с ответен удар.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
18:24, 18.09.2018
Чете се за: 00:49 мин.
По света

В 23 ч снощи четири израелски изтребители Ф-16 атакуват сирийски военен обект в провинция Латакия. В същото време разузнавателен самолет Ил-20 захожда за кацане в руската военна база Хмеймим в същата провинция. Руската машина е поразена на 35 км от брега на Латакия от сирийска зенитна ракета.

Ген. м-р Игор Конашенков, говорител на руското Министерство на отбраната: Прикривайки се зад руския самолет, израелските пилоти са го изложили на огъня на сирийскиата ПВО. Ил-20, чиято ефективна отразяваща повърхност е много по-голяма от тази на Ф-16, е бил свален с ракета от комплекс С-200.

Русия реагира гневно и защото е получила предупреждение от Израел за рейда в Латакия само минута преди той да се случи. Министърът на отбраната Сергей Шойгу заяви, че Израел носи пълната вина. И затова Русия си запазва правото на адекватни ответни действия.

Израел предложи пълно съдействие за руското разследване. Но според него вината носят режимът в Дамаск, Иран и ливанската групировка "Хизбулла". В момента на поразяването на руския Ил четирите Ф-16 вече били в израелското въздушно пространство.

Президентът на Русия Владимир Путин реагира сдържано. Според него инцидентът не може да се сравнява с преднамереното сваляне на руски самолет от Турция през 2015 година.

Владимир Путин, президент на Русия: Това повече прилича на поредица от случайни трагични обстоятелства, защото нашият самолет не е свален от израелски самолет, но несъмнено - ние трябва да се изясним за това.

Ответни действия обаче ще има, подчерта Путин и ще са такива, че всички ще ги забележат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Промените в АПК - коментират Данаил Кирилов и Филип Попов
Промените в АПК - коментират Данаил Кирилов и Филип Попов
Едмонд Назарян: "Тръгвам за титла на младежката олимпиада"
Едмонд Назарян: "Тръгвам за титла на младежката олимпиада"