НОВИНИ

Русия пуска лимузината "Аурус" на пазара

Руската луксозна лимузина "Аурус" ще бъде пусната в продажба. Автомобилът първоначално беше разработен за президента Владимир Путин, но вече ще бъде достъпен за клиенти по целия свят.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
08:34, 18.02.2019
Чете се за: 00:53 мин.
По света

Лимузината "Аурус" блесна пред публика за първи път в деня на встъпването в длъжност на президента Владимир Путин за четвърти мандат през май 2018 година. Тя беше разработена специално по поръчка на Кремъл, а в проекта, наречен "Кортеж" бяха вложени 12 милиарда рубли. За втори път широката публика я видя на автосалона в Москва през август миналата година. До момента само президентската администрация разполагаше луксозните автомобили, но това скоро ще се промени.

Вадим Переверзев, главен дизайнер на Централния научноизследователски институт за автомобили и автомобилни двигатели: "В история на нашата автомобилна индустрия нямаше подобен продукт - толкова сложен технически, просто съвършен. Подобен проект ни изстрелва на съвременното световно ниво."

На пазара на луксозни автомобили ще бъдат пуснати два модела на "Аурус" - лимузина Сенат L700 и седан Сенат S600. Вече се приемат поръчки от клиенти, първите продажби ще бъдат в Русия, а след това и зад граница. Колите ще се изнасят в шест региона по света. "Аурус" - идва от съчетанието между две думи - латинската дума за злато "аурум" и Русия.

Двигателят е разработен с участието на Порше. В интериора акцентът е върху комфорта на пътниците. Облегалките на задните седалки се накланят под ъгъл 45 градуса и са снабдени със специални възглавници. На разположение е вграден хладилник, с брандирани кристални чаши и разгъващи се масички.

Преди "Аурус", президентът Путин използваше автомобил Мерцедес, но предпочете лимузина родно производство като част от политиката си на стимулиране на руската индустрия и технологичноразвитие. С "Аурус" Русия стреми да влезе в елита на страните - произвеждащи висок клас автомобили.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Чужда държава може би стои зад хакерска атака срещу парламента в Австралия
Чужда държава може би стои зад хакерска атака срещу парламента в Австралия
Д-р Ангел Кунчев: За момента заразата от морбили е ограничена
Д-р Ангел Кунчев: За момента заразата от морбили е ограничена