НОВИНИ

Русия с контрамерки срещу санкциите на САЩ

Руските контрамерки засега са само на дипломатическия фронт. До 1-и септември няколко стотин американски дипломати и технически служители ще трябва да напуснат посолството в Москва и три генерални консулства, където в момента работят общо повече от 1 000 души. Москва иска съставът на американските мисии да бъде намален до 455 души, колкото работят в руските мисии в Съединените щати. От 1-и август в Москва ще бъдат конфискувани и два американски склада и резиденция в парка „Серябрений бор“.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
18:05, 28.07.2017
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Руското външно министерство подчерта, че мерките са в отговор на допълнителните американски санкции срещу Русия. Вчера руският президент обвини Вашингтон в нагло и провокативно поведение.

Владимир Путин, президент на Русия: Тези санкции предизвикват особено съжаление, защото това са действия с утежняващи обстоятелства и с особен цинизъм.

Руските контрамерки бяха обявени часове, след като Сенатът във Вашингтон с почти пълно мнозинство одобри новия закон за санкции срещу Русия, Иран и Северна Корея. Той забранява участие на американски компании в строежа на руски тръбопроводи в Европа. Усложнява и кредитирането на руски банки и компании. Законът ограничава и американския президент, който не може да отменя или облекчава санкциите без одобрението на Конгреса.

Бенджамин Кардин, сенатор на Мериленд, САЩ: 98 гласа „за“ срещу 2 „против“ - това е силно послание, че Съединените щати са единни, че ще предприемем строги действия срещу Русия заради намесата ѝ в американските избори, заради намесата ѝ в делата на европейските страни, от Украйна, до Грузия и Молдова.

Сега предстои президентът Тръмп, който е обвиняван за връзки с Русия, да подпише закона. Но мнозинството, с което документът беше одобрен от Конгреса, вече не оставя на Тръмп много маневри за действие. Що се отнася до Русия, очаква се допълнителните санкции да подсилят позициите на патриотично-консервативните кръгове около Кремъл.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Освободиха една от задържаните българки в Турция, другата остава в ареста
Освободиха една от задържаните българки в Турция, другата остава в ареста
Хепатит С се лекува – изследвайте се!
Хепатит С се лекува – изследвайте се!