НОВИНИ

Русия ще участва на Олимпиадата в Рио

Руските спортисти бяха допуснати до участие на 31-те летни олимпийски игри в Рио де Жанейро. Изпълнителното бюро на Международния олимпийски комитет разреши на близо 400 атлети да се състезават на най-големия спортен форум, но с условие. Всички те да преминат през допинг-тестове, които не са направени в Русия. Олимпиадата в Бразилия започва на 5 август. Беше ли Русия на косъм от това да не участва в Олимпиадата - вижте в коментара на спортния редактор Радостин Любомиров.

bnt avatar logo
от Радостин Любомиров
20:31, 24.07.2016 (обновена)
Чете се за: 01:01 мин.
По света

15-членният състав на Изпълнителното бюро на МОК разреши на делегацията с руски спортисти да участва на Олимпиадата в Рио де Жанейро, която започва на 5 август. Решението съобщи президентът на централата Томас Бах на журналистите в Лозана по телефона.

Томас Бах - президент на МОК: Трябваше да има справедливо решение по отношение на чистите от допинг руски спортисти и ние ги защитихме. Те не могат да поемат колективна отговорност, независимо от това, което пише в доклада на Ричард МакЛарън.

По време на заседанието президентът на руския олимпийски комитет Алексанър Жуков е защитил правото на руските спортисти да участват на игрите, като е обявил, че ръководената от него централа ще сътрудничи изцяло, за да бъде хвърлена повече светлина по въпросите, които бяха повдигнати в доклада на УАДА, а коментар на решението от Москва направи министъра на спорта на Русия.

Александър Жуков - президент на РОК: Решението на Международния олимпийски комитет беше взето единодушно от всички участници. Съставът на Русия ще бъде окончателно определен в най-скоро време, защото пред спортистите има условия.

За да бъдат допуснати до участие в Рио де Жанейро всички близо 400 руски спортисти ще преминат през незабавни тестове. Условието е те да не са правени национален анти-допингов център. МОК няма да позволи на атлети с положителни проби в миналото да се състезават в Олимпийските игри, независимо дали наказанието им е изтекло. Една от потърпевшите ще бъде състезателката по плуване Юлия Ефтимова, бронзова медалистка от Лондо 2012-а.

Виталий Мутко - министър на спорта на Русия: Тези изисквания са много строги и идват в навечерието на Олимпиадата, но аз съм абсолютно сигурен, че нашите спортисти ще успеят да ги покрият.

Изпълкомът на международния олимпийски комитет не уважми молбата на лекоатлетката Юлия Степанова да бъде допусната до участие на игрите като неутрален спортист. Именно Степанова взриви спортния свят с разкритията си, че нейни сънародници системно употребяват допинг.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сирийски бежанец убил с мачете жена в Ройтлинген
Сирийски бежанец убил с мачете жена в Ройтлинген
Фестивал на самураи-конници в Япония
Фестивал на самураи-конници в Япония