НОВИНИ

Руска отшелница живее в Сибир

Някъде в Сибир живее отшелница - също като по приказките - в дървена къщичка в заснежена гора.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
12:58, 21.01.2016
6611
Чете се за: 01:00 мин.
Още

71-годишната Агафя Ликова е изписана от болницата в Таштагол, Кемеровска област в Сибир. Тя вече ходи след като била е приета с болки в крака, за което е съобщила по сателитен телефон. Защото Агафя живее в пълна изолация. Нейни роднини я увещават да се премести в цивилизацията.

Но възрастната жена отказва. Агафя е отшелница и е дала клетва да прекара живота си в сибирската тайга, където староверците Ликови идват преди раждането ѝ през 1937 г. Градският живот и колите ѝ са чужди - докато пътува Агафя запява песен за Свети Никола, която е научила в детството си.

В хеликоптера получава подаръци от губернатора - топла наметка, шал и електрическа резачка. Но Агафя се тревожи са стопанството си - куче, кози и котки са останали без надзор. За щастие, животните са добре, храната им е стигнала за една седмица и мечката от съседния склон не ги е нападала.

Агафя живее тук от раждането си - геолози попадат на семейството през 1978 г., на границата между въгледобивния район Кузбас и република Хакасия.


;

Почти 30 години възрастната жена живее сама. Най-близкият населен пункт е на две седмици път пеша. Според лекарите, здравето на Агафя Карповна е прекрасно, предвид възрастта ѝ. Хора от кемеровска област са поели шефство - носят ѝ храна, лекарства и нови дрехи. Но Агафя не обича съвременните вещи. На видно място в дома ѝ са старинна икона и църковни книги. Наблизо е и гробът на баща ѝ. Агафя не иска да напусне мястото и поради тази причина.

Историята на староверците донякъде обяснява начина ѝ на живот - предците ѝ са част от хората, които през XVII век се отцепват от руската православна църква, защото не приемат реформите на патриарх Никон, които са според гръцкия канон. Староверците спазват старите обичаи и са подложени на гонения.Така през 30-те години семейството на Агафя бяга в Сибир, за да се спаси от преследване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова девета планета в слънчевата система
Нова девета планета в слънчевата система
Раздават горещ чай срещу студа във Враца
Раздават горещ чай срещу студа във Враца