НОВИНИ

Руската "Росатом" е готова да участва в проекта АЕЦ "Белене"

Руската държавна компания "Росатом" е готова да участва в изграждането на АЕЦ "Белене" в посочена от българското правителство роля. Това заяви първият заместник-генерален директор на дружеството Кирил Комаров, който е в България, за да подпише договор за удължаването на живота на шести блок на АЕЦ "Козлодуй".

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:01, 25.07.2018
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Заместник-генералният директор на "Росатом" беше категоричен, че е запознат с условията, при които България иска да дострои втората атомна - без държавни гаранции и без дългосрочни договори за изкупуване на ток.

Кирил Комаров, първи зам. генерален директор на "Росатом": Ще бъдем много щастливи, за възможността в каквато и да е форма, която да е удобна за българското правителство, да участваме във възобновяването на този проект. Препоръката ни е да разгледате всички варианти как този проект може да се реализира. Защото истината е, че в момента никъде в света проектът за изграждане на големи ядрени централи не се реализира без участие под някаква форма на държавата.

От "Росатом" заявиха още, че очакват България да обяви новите условия за избор на стратегически инвеститор.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: До края на годината да бъде даден старт на тази процедура и да видим дали този инвеститорски интерес, който до този момент беше заявен - ще бъде препотвърден с реално участие на този проект.

Междувременно, от енергийното министерство увериха, че половината от мерките за удължаване на живота на Шести блок на АЕЦ Козлодуй са изпълнени. Лицензията за работа на блока изтича през 2019 г.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Атомната централа в Козлодуй отговаря на всички нормативни изисквания от гледна точка на безопасност и е налице централата да работи още 30 години.

Лицензията на пети блок вече е удължена с десет години, за толкова кандидатства и шести.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Журналист от гръцката обществена телевизия за извънредната ситуация в Гърция
Журналист от гръцката обществена телевизия за извънредната ситуация в Гърция
Иванка Тръмп затваря бизнеса си
Иванка Тръмп затваря бизнеса си