НОВИНИ

Руската църква скъсва връзки с Вселенската патриаршия - какво означава това

Разделение в православния свят. Руската църква, която реши да прекъсне отношенията си с Вселенската патриаршия, призова и останалите православни църкви да дадат оценка на действията на вселенския патриарх Вартоломей. Реакцията последва, след като Вселенската патриаршия започна процедура по предоставяне на автокефалия на украинската църква. Конфликтът може да засегне пътуванията на руски вярващи до Атон и поставя под риск духовното влияние и имоти на Руската православна църква.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
17:42, 16.10.2018
Чете се за: 01:03 мин.
По света

Късането на връзките между руската църква и Вселенската патриаршия не е прецедент - преди 22 години подобен спор имаше около автокефалията на Естонската църква. Конфликтът за украинската църква обаче изглежда, че ще е по-трудно решим. Руската православна църква - най-голямата в света, вече не признава първенството сред равни на Вселенската патриаршия и координиращите й функции. До къде още се простира разривът?

Митрополит Иларион, ръководител на Отдела за външни връзки на РПЦ: Ние няма да извършваме съвместни литургии с Вселенската патриаршия , а вярващите няма да могат да се молят в храмовете на Вселенската патриаршия.

Става въпрос за храмове в Турция, Гърция, но и в други европейски страни. Невъзможни ще са и служенията и пътуванията на руски вярващи в любимия и на руските политици и богаташи Атон - канонична територия на Вселенската патриаршия.

Митрополит Иларион, ръководител на Отдела за външни връзки на РПЦ: Докато не настъпи промяна, докато тези незаконни и антиканонични решения на Вселенската патриаршия остават в сила , ние няма да можем да поддържаме връзка с тази църква.

Миналата седмица Вселенската патриаршия даде ход на процедура за автокефална църква в Украйна, ако трите в момента църкви там се обединят. Става въпрос за признатата официално църква към Московската патриаршия, подкрепяната от властите Киевска патриаршия и т.нар. автокефална църква.

За властите в Украйна независима църква е синоним на национална идентичност и на отслабване на руското духовно и културно влияние особено след анексията на Крим. В Русия възможното отделяне на украинската църква се коментира като срив на позициите на руското православие в целия свят.

Със своите 12 000 енории и 11 000 храма в Украйна руската църква може да се лиши и от ценни имоти, включително историческата 10-вековна Киево-Печорска Лавра - която сега има право да ползва.

Кремъл заплаши да се намеси, ако възникнат размирици и конфликт за собственост на храмовете. Предупреждение, с което даде да се разбере, че вижда въпроса като политически.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евростат: Почти 40% от българите живеят в риск от бедност
"Евростат": Почти 40% от българите живеят в риск от бедност
Новите лични документи ще са с електронен подпис
Новите лични документи ще са с електронен подпис