НОВИНИ

Руската църква: Томосът за украинската автокефалия е без канонична сила

„Подписването на томоса за разколниците в Украйна окончателно откъсна Вселенската патриаршия от световното православие“, заяви пред ТАСС днес прессекретарят на патриарха на Руската православна църква, свещеник Александър Волков.

bnt avatar logo
от БТА
16:46, 05.01.2019
Чете се за: 00:36 мин.
По света
руската църква томосът украинската автокефалия без канонична сила

„Патриарх Вартоломей окончателно се откъсна от световното православие, тръгвайки по пътя на разкола“, каза той, коментирайки подписания днес от Вартоломей в Истанбул томос за автокефалия на новосъздадената обединена православна църква в Украйна.

Според прессекретаря на руския патриарх Кирил „подписването на томоса е нищожно от канонична гледна точка и е трагично за Вартоломей и неговите поддръжници, подписали днес своята духовна капитулация“.

;

По същия начин се изрази и председателят на синодалния отдел на Московската патриаршия по взаимоотношенията на църквата с обществото и медиите Владимир Легойда. "Томосът е просто лист хартия, резултат от необуздани политически и лични амбиции. Той е подписан в нарушение на каноните и затова няма никаква канонична сила", писа Легойда в своя блог в "Телеграм".

Той напомни, че приближава един от главните християнски празници, радостта от срещата с който не може да бъде отнета от никакви политически сили.

"Както и да се опитват някои украински политици с помощта на истанбулския патриарх да отнемат Рождество Христово (което в Русия и Украйна се отбелязва по стар стил на 7 януари - б.р.) от милионите вярващи в Украйна, то все пак ще настъпи", отбеляза Легойда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бердих се класира за финала на турнина в Доха
Бердих се класира за финала на турнина в Доха
Мюнхенското летище отменя над 120 полета заради снеговалеж
Мюнхенското летище отменя над 120 полета заради снеговалеж