НОВИНИ

Руски специалисти преглеждаха безплатно пациенти с детска церебрална парализа

Световноизвестни лекари от Русия консултираха безплатно днес пациенти с детска церебрална парализа в детското отделение на "Пирогов". Руските лекари обсъдиха със своите колеги как нов руски метод за операция на церебрална парализа може да бъде въведен и у нас.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
18:45, 20.03.2016
6815
Чете се за: 01:14 мин.
Още

Петър е роден в седмия месец, година след това се разбира, че има церебрлана парализа. Преминал редица операции у нас, 17 години по-късно, той все още са надява да ходи като "другите".

Петър Малинов, 17 години: "Така да съм по-стабилен в походката, да стъпвам".

Срещата с руските лекари му даде надежда, че това може да се случи съвсем скоро. Препоръчаха му операция по метода на миофибротомите. Щадящ иновативен метод, създаден преди 25 години от проф. Валерий Улзибат в Русия. Лекарите д-р Назаркин и д-р Черешнев са част от един от екипите на Института по Клинична рехабилитология в град Тула, Русия. Болницата е популярна със специализираната си насоченост при лечението на детска церебрална парализа, а екипите ѝ обикалят света и обучават медиците да лекуват по Метода на Улзибат.

д-р Александър Назаркин, Институт по Клинична рехабилитология в гр.Тула, Русия: "Това е хирургически метод, при който специален скалпел пробива кожата в определен брой точки и така се постига освобождаване на срасналите мускулно-сухожилни участъци. Операцията засяга минимална като обем тъкан, рискът от кървене е много малък, а възстановяването е максимално бързо. Характерно за методиката е прекъсването на фиброзните мостове в сухожилно-мускулните части на засегнатите мускулни групи".
Д-р Атанас Кацаров, Началник клиника по детска ортопедия и травматология: "Разликата с класическия метод на лечение е, че не се нарушава цялостта на кожата, не се носят помощни средства заобездвижване. Болката е много по-малко, и всичко това е от изключително значение при едни малки деца".
;

Засега, обаче методът не може да се практикува в България.

Д-р Алекснадър Назаркин, Институт по Клинична рехабилитология в гр.Тула, Русия: "На теория този метод може да се практикува и в България, но за да се случи това са необходими разрешения от здравните власти. Засега най-близкия вариант за операция е на 100 километра от тук, това е в Република Сърбия, където всичко е легално".
Д-р Атанас Кацаров, Началник клиника по детска ортопедия и травматология: "Методът не е панацея, това че децата биват оперирани по този начин... Това е около 20-30 процента от лечението".

Операцията струва около 3 хиляди евро, а след като пациентите бъдат оперирани могат да продължат лечението си у нас. Според лекарите възстановяването е много по-бързо от стандартните операции и дава много по-добри гаранции за успех.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цветанов за ДСБ: Трябва да кажем истината
Цветанов за ДСБ: Трябва да кажем истината
Близки и приятели се простиха с Любка Рондова
Близки и приятели се простиха с Любка Рондова