НОВИНИ

Руски удари в Сирия от база в Иран

Втори ден руски стратегически бомбардировачи и изтребители използват иранска военна база за бомбардировки в Сирия. Според руското военно министерство при днешните бомбардировки са били унищожени два командни пункта и големи полеви лагери на групировката "Ислямска държава". Използването от Русия на военна база в Иран предизвика остра полемика със Съединените щати.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
17:16, 17.08.2016
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Според сводките на руското военно министерство за два дни полети от иранската военна база Хамадан руски стратегически и фронтови бомбардировачи са нанесли удари в сирийските провинции Идлиб, Алепо и Дейр аз Зур по позиции на групировките "Ислямска държава" и преименувалата се във Фронт за превземане на Сирия "Джабхат ан Нусра". Унищожени са бойци, складове и лагери, използвани и в битката за Алепо. Русия е предупредила Пентагона за полетите от Иран. Във Вашингтон изразяват тревога.

Марк Тоунър, говорител на Държавния департамент: "Това говори за продължаване на модела, който сме виждали при руските въздушни удари, сега с директната помощ на Иран. Като мишени се представят "Ислямска държава" и "Джабхат ан Нусра", но всъщност виждаме, че главно ударите са срещу умерената сирийска опозиция".

Русия настоява, че ударите от Иран са срещу терористи в рамките на законна военна помощ.

Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия: "Тези бойни самолети със съгласието на Иран участват в антитерористична операция в Сирия по молба на законното сирийско ръководство, с което сътрудничи и Иран".

Според анализатори, руските удари от Иран носят и практически, и политически ползи. Досега стратегическите бомбардировачи, които нямат техническа възможност да излитат от базата в Сирия, излитаха от базата Моздок в Северен Кавказ. Пребазирането им в Иран намалява дължината на полета наполовина, а с това се печели време и се свиват разходите. Като задълбочава сътрудничеството с Иран Русия получава и още лостове да влияе на процесите в Сирия, включително в преговорите със Съединените щати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България изпраща хуманитарна помощ за Македония
България изпраща хуманитарна помощ за Македония
Турция освобождава условно 38 000 затворници
Турция освобождава условно 38 000 затворници