НОВИНИ

Руските лекоатлети пропускат Олимпиадата?

Спортният арбитражен съд в Швейцария - най-висшата юридическа инстанция в спорта, де факто забрани на руските лекоатлети да участват на Олимпиадата в Рио де Жанейро. Това стана, след като съдът отхвърли жалбата на Олимпийския комитет на Русия и на 68 руски лекоатлети срещу Международната асоциация на лекоатлетическите федерации, която заради употреба на допинг реши да спре руснаците от Олимпиадата. След три дни Международният олимпийски комитет трябва да реши дали изобщо руски спортисти ще участват в Олимпиадата. Реакциите от Москва - чуйте от Цветана Кръстева.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
21:00, 21.07.2016
Чете се за: 00:50 мин.
По света

Решението на съда в Лозана увеличава вероятността Международния олимпийски комитет да забрани участието в игрите в на всички 387 руски спортисти, 68 от които са лекоатлети. В тази ситуация планираното за утре в градината край Кремъл тържествено изпращане на националния отбор за Олимпиадата беше отложено. Засега не е планирана и традиционната преди заминаване среща на спортистите с президента Путин.

В Кремъл коментираха като неприемливо решението на съда в Лозана да налага колективна отговорност. Обвиненията в употреба на допинг отново бяха отхвърлени. Спортният министър Виталий Мутко обвини Международната асоциация на лекоатлетическите федерации в корупция, а решението на съда окачестви като политизирано.

Виталий Мутко, министър на спорта на Русия: Според мен това решение напълно нарушава правата на честните атлети и разбира се създава прецедент за колективна отговорност.

И спортният свят, и обикновените руснаци са в шок от перспективата руските спортисти да пропуснат Рио. Според треньорката на националния отбор по спортна гимнастика това е престъпление.

Валентина Родионенко, треньор на националния отбор по спортна гимнастика на Русия: Не сме в паника. Всички се готвят, в настроение сме и ще вярваме до края. Казаха ни, че МОК ще реши на 24 юли, но работата е, че ние трябва да заминем за Рио на 24-и сутринта.

До тази извънредна ситуация се стигна след серия международни доклади, които уличиха руския спорт в масово използване на допинг. Според последния доклад на Международната антидопингова агенция в Русия дори съществува подкрепяна от държавата програма за използване на допинг - нещо, което властите в Москва отричат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нападателят от Ница е имал петима съучастници
Нападателят от Ница е имал петима съучастници
Градушката в Пловдив напълни автосервизите
Градушката в Пловдив напълни автосервизите