НОВИНИ

Руските власти са арестували петима членове на Ислямска държава

Руската Федерална служба за сигурност заяви, че е арестувала петима членове на клетка на „Ислямска държава“, която планирала атентати в няколко области, и е иззела оръжия, предадоха руските осведомителни агенции, цитирани от Ройтерс.

bnt avatar logo
от БТА
21:52, 04.05.2018
Чете се за: 00:59 мин.
По света
руските власти арестували петима членове ислямска държава

Петимата заподозрени са задържани в Ярославъл на 3 и 4 май.

Следващия месец Русия, чиято армия помага на сирийското правителство в битката му срещу силите на бунтовниците и джихадистите от "Ислямска държава", ще бъде домакин на Световното първенство по футбол и затяга мерките за сигурност.

На 27 април Федералната служба за сигурност обяви, че е осуетила план на "Ислямска държава" за поредица знакови атентати в района на Москва, където ще се играят срещи от Световното първенство.

В съобщението на службата за сигурност не се посочва самоличността на задържаните, не се уточнява кога и къде са щели да бъдат извършени атентатите.
"В хода на извършените претърсвания на жилища от задържаните лица са иззети арсенал от самоделни взривни устройства и вещества, огнестрелно оръжие и боеприпаси", посочва службата.

Действията им били частично координирани от чужбина чрез приложението за текстови съобщения Телеграм, което руските власти неотдавна предприеха стъпки да блокират, допълва службата.

Отделно от това руският регулаторен орган в сферата на телекомуникациите "Роскомнадзор" постави Телеграм в черен списък, след като компанията собственик на приложението отказа да изпълни съдебна заповед да предостави на службите за сигурност достъп до криптираните съобщения на потребителите си.

ФСС заяви, че заради работата си има нужда от достъп до съобщенията на някои потребители, но според поддръжниците на Телеграм - хиляди от които тази седмица излязоха в Москва на митинг срещу забраната - мярката е равносилна на посегателство срещу свободата в интернет.

По-рано днес ФСС съобщи, че в Невинномиск (Ставрополски край) при специализирана операция днес и извършен в хода й опит за задържане са били ликвидирани двама водачи на религиозно-екстремистка клетка, които планирали терористични актове и оказали съпротива, предаде ТАСС. При огледа на мястото била открита лаборатория за взривни вещества, самоделни взривни устройства, както и оръжие, боеприпаси и гранати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Корнелия Нинова: Не вярваме, че новият орган ще се пребори с корупцията
Корнелия Нинова: Не вярваме, че новият орган ще се пребори с корупцията
В „Панорама“: Храбрите жители на село Велчево
В „Панорама“: Храбрите жители на село Велчево