НОВИНИ

Руският патриарх Кирил се срещна с българския патриарх Неофит

Руският патриарх Кирил пристигна днес на тридневна визита у нас по покана на българския патриарх Неофит и Светия Синод. Патриарх Кирил ще участва в честванията на 140-ата годишнина от Освобождението на България от Османско владичество. Това е второ официално посещение на руския патриарх у нас след април 2012-та година, когато той се срещна с българския патриарх Максим.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:07, 02.03.2018
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

В 15 ч. на летище София пристигна патриархът на Москва и цяла Русия Кирил. Той беше посрещнат от църковна делегация, начело със старозагорския митрополит Киприан и от вицепрезидента Илияна Йотова.

+ Кирил - патриарх на Москва и цяла Русия: Много се радвам да стъпя на гостоприемната и близка до сърцето ми българска земя. Да се срещна с моя събрат - светейшия патриарх Неофит, с архиереите, с духовенството, с вярващия народ. С българския народ, с който руския се намира в духовна връзка и изразители на тази връзка са нашите църкви. Всичко се променя, променя се политиката, но връзките, с които църквата свързва народите, те преодоляват времето.
Илияна Йотова - вицепрезидент на България: За нас, уважаеми дами и господа, е голяма чест присъствието и участието на патриарх Кирил в националния празник на страната 3 март.

След посрещането руският патриарх се отправи към Светия синод, там двамата с българския патриарх Неофит отслужиха молебен. След това в приемния салон на Синода отправиха един към друг приветствени слова.

+ Неофит, патриарх Български: Божията любов и неговата велика милост и общението в светия Дух да бъдат с всички нас, добре дошли, сърдечно ви приветствам!
+ Кирил, патриарх на Москва и цяла Русия: Руската църква винаги помни, че българските ученици на светите братя Кирил и Методий в X век са просветили нашите предци в православна вяра и славянската писменост. Без българското православие нямаше да има и руско православие. Десетките хиляди руски войни дали живота си за България върнаха на братята българи този велик, исторически дълг.

След тази среща по програма трябваше да има пресконференция. Очакваше се въпросите да бъдат какво мисли Руската православна църва за желанието на Македонската православна църква, нашата църква да стане нейна църква-майка.

За изненада на журналистите беше отменена пресконференцията на Волоколамския митрополит Иларион и старозагорския митрополит Киприан, вместо това кратко изявление направи прессекретарят на руския патриарх.

свещеник Александър Волков, прессекретар на руския патриарх Кирил: Това е сложна и много важна тема, за която се радваме, че сега има възможност да се решава от двете ни църкви. Ние не можем да кажем предварително какви ще са решенията. Но във всеки случай руската църква следи внимателно и в дълбочина този преговорен процес, който върви сега.

В късния следобед делегацията на руския патриарх замина за Стара Загора. Утре той ще вземе участие в честванията на националния ни празник на Шипка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Световната здравна организация ще подкрепи България в здравната реформа
Световната здравна организация ще подкрепи България в здравната реформа
Тереза Мей увери, че Лондон и Брюксел са все по-близо до споразумение за Брекзит
Тереза Мей увери, че Лондон и Брюксел са все по-близо до споразумение за Брекзит