НОВИНИ

Рядка пощенска картичка показва НИМ на 6 септември - Деня на Съединението

Изключително рядка пощенска картичка, изобразяваща възторга на народа в Пловдив след провъзгласяване на Съединението и тържествения марш на доброволци от всички краища на страната, събрали се да защитят своето дело, показва Националният исторически музей (НИМ) за 6 септември - Деня на Съединението (между Княжество България и Източна Румелия), съобщават от музея.

bnt avatar logo
от БТА
14:11, 01.09.2016
5338
Чете се за: 00:58 мин.
У нас
рядка пощенска картичка показва ним септември деня съединението

Посетителите ще проследят събитията около Съединението от 1885 г. чрез изложените експонати. Литографията на Николай Павлович "Съединението на Северна и Южна България" е един от най-синтезираните и емблематични изрази на събитието. Показани са също фотографии на членовете на Тайния революционен комитет начело със Захари Стоянов, възпоменателни медали за Съединението, маслени портрети и цветни литографии с образа на княза-обединител на Княжество България и Източна Румелия Александър Първи Батенберг, снимков материал с моменти от Сръбско-българската война и други.

Съединението на създадените от Берлинския конгрес (1879 г.) Княжество България и Източна Румелия е извършено и обявено на 6 септември 1885 г. в Пловдив. То е подготвено от Българския таен централен революционен комитет, оглавяван от Захари Стоянов. Съединението е първото напълно самостоятелно национално дело в новата българска история. Българите сами, без чужда помощ, без официалното съгласие на Великите сили и при напълно отрицателното отношение на Русия, отхвърлят едно унизително постановление на Берлинския договор. Това събитие е първа стъпка към националното обединение, която за съжаление е последвана от поредица неуспешни ходове, отбелязва проф.Божидар Димитров - директор на НИМ.

Съединението през 1885 г. довежда до създаването на значителна по територия българска държава (ок. 97 хил. кв. км), с по-големи стопански и човешки ресурси и с възможности за развитие по пътя на материалния и духовния прогрес. Съединението е последвано от Сръбско-българската война, известна като "война на капитаните срещу генералите" (от 2 до 16 ноември 1885 г.), в която българите успешно защитават политическото си постижение.
Голямото събитие, което отбелязваме на 6 септември 1885 г. е свидетелство, че малките народи могат в голяма степен да избегнат постоянната намеса и опека от страна на Великите сили при решаването на важни за нацията и държавата въпроси, посочва директорът на НИМ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дете е в кома след падане от люлка, транспортират го за „Пирогов“
Дете е в кома след падане от люлка, транспортират го за „Пирогов“
Мъж се самозапали и прегърна колежка. Двамата са с тежки изгаряния.
Мъж се самозапали и прегърна колежка. Двамата са с тежки изгаряния.