НОВИНИ

Рязък скок на жалбите срещу частни съдебни изпълнители, банки и монополи

Расте броят на гражданите, които са осъдени, без да разберат, че срещу тях се води съдебно производство. Само от началото на годината жалбите при обществения защитник са над 500. За сравнение - те са били 600 за цялата 2016-та. Затова от институцията на омбудсмана подготвят законопроект, който да даде право на потърпевшите от частни съдебни изпълнители, банки и монополни дружества да бъдат лично информирани за съдебните производства срещу тях и да могат да възразят. Репортаж на Яна Тодорова.

Яна Тодорова
от Яна Тодорова
20:14, 25.04.2017
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

За старо задължение към "Топлофикация" от 49 лева жена, която не живее в България, е осъдена да плати над 1000 лева на частен съдебен изпълнител.

За остатък от непогасен кредит в размер на 1200 лева, жител на Шумен губи жилището си. Още по-фрапиращ е случаят на Завен Астадуров, който се опитва да развива бизнеса си с минерална вода в община Ракитово с банков кредит. Заради 4 непогасени вноски той губи фабриката си и цялото си имущество, без да може да възрази.

Завен Астадуров: В 2013 година съм се обърнал с жалба до всички министерства, до НАП, до всички институции, до КЗК и почти нищо като отговор не получих, просто почти всички бяха еднакви ..това са частно-правни взаимоотношения, нищо не можем да направим.

За да се стига до подобни последствия, от институцията на омбудсмана предлагат редица законодателните промени. Част от тях са свързани с начина, по който гражданите се уведомяват за започналите съдебни производства срещу тях.

Мая Манолова - омбудсман: Първият е изцяло да отпадне уведомяването чрез залепване при заповедни производства и при постановяване на неприсъствени решения. Вторият по-мек вариант е да бъдат създадени повече гаранции, че длъжникът ще бъде уведомен чрез задължение за посещение на адрес минимум три пъти.

Другите предложения за промяна в закона са свързани с възможностите на длъжника да възрази. Институцията ще внесе законопроект в парламента с тези и още предложения през следващите дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Домашна грижа за недоносени бебета, родени в АГ болница Шейново
Домашна грижа за недоносени бебета, родени в АГ болница "Шейново"
Освиркаха Иванка Тръмп на форума Жените 20
Освиркаха Иванка Тръмп на форума "Жените 20"