НОВИНИ

Увеличават учителските заплати с 10 %

Средно с 10% от догодина ще се увеличат учителските заплати. Това стана ясно, след като кабинетът отпусна допълнително 223 милиона лева за образование. Така обещаното от министъра на образованието по време на учителския събор през лятото увеличение на заплатите ще стане факт. По-късно Меглена Кунева благодари на Борисов.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
17:53, 04.10.2016
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

Събраните 1,6 млрд. лева повече през тази година вследствие работата на приходните агенции, МВР, ДАНС, прокуратурата позволиха отпускането на допълнителните пари за образование. Това обяви премиерът Бойко Борисов след среща с финансовия министър, синдикатите и шефката на ресорната парламентарна комисия. Той подчерта, че за разлика от разходите направени от предишното правителство, неговите са обезпечени. Премиерът каза също, че средствата трябва да се разпределят така, че да отидат до всяко българско дете.

Бойко Борисов - министър-председател на България: Тъй като бюджетът е в доста напреднала фаза - можахме да направим с финансовия министър разчетите и затова преценихме, че като и основен приоритет, и като поети ангажименти и с новия закон за средното образование, защото много закони се приемат в България, но не винаги са обезпечени можем за следващата година 223 милиона допълнително да дадем в образованието.

От 1 януари учителските заплати ще се увеличат, както е записано в Колективния трудов договор. За това се дават 126 млн. лева. Очаква се ръстът за учителите да е с 8%, а младите учители да се стимулират с 10%. За увеличението по длъжности ще се разберат социалните партньори, коментира Янка Такева.

Янка Такева - председател на синдиката на българските учители: Най-високият процент увеличение трябва да се изрази в ръст на минималната начална работна заплата и особено за мотивиране на младите учители.

Няколкостотин милиона повече са изключително важни за реформите в сектора, подчерта и Пламен Димитров.

Пламен Димитров-председател на КНСБ: Това, което поискахме, стана факт и сме много благодарни на фона на сериозните разплащания, които виждаме от държавата през последните месеци.

9 млн. лева допълнително ще бъдат отпуснати за изплащане на обезщетенията на учителите и останалия персонал при пенсиониране. 12 млн. лева ще бъдат отделени за транспорт на учениците, а с други 3 млн. лева ще се финансират допълнително защитените училища.

Скокът в заплатите на учителите идва, след като на учителския събор през юни образователният министър Меглена Кунева обеща, че от 1 януари догодина всички учители ще получат 10-процентно увеличение на заплатите си. По-късно обаче премиерът Борисов заяви, че увеличението не е обсъдено с него и финансовия министър и изчисли, че ще са нужни 250 млн. лева на година. Аз не знам да ги имаме,каза тогава той.

Днес Кунева благодари на Борисов и подчерта, че това е най-голямото увеличение в бюджета за образование през последните 10 години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Увеличават се алергиите
Увеличават се алергиите
Ироничен протест срещу недоразуменията при пресичане на пешеходна пътека
Ироничен протест срещу недоразуменията при пресичане на пешеходна пътека