COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

С 3% годишно се увеличават болните от захарен диабет у нас

Годишно в България с около 3% се увеличават болните от захарен диабет. Данните бяха изнесени по време на 11-тия Национален конгрес на ендокринолозите, който се проведе в Пловдив. Сред акцентите на здравния форум беше зачестяваща нерегламентирана употреба на анаболни препарати и негативният ефект от тях.

от Антоанета Чакандракова
08:41, 13.10.2018
Чете се за: 00:44 мин.
Животът

Наблюденията на ендокринолозите показват, че все повече млади мъже и жени търсят медицинска помощ след нерегламентирана употреба на анаболни препарати. Безопасните на вид хранителни добавки, витамини и билки често са с неясен състав, казват лекарите.

проф. Мария Орбецова - началник на Клиника по ендокринология към УМБАЛ „Свети Георги"-Пловдив: Да. Те могат да увеличат мускулната маса, но това води до неблагоприятни метаболитни и сърдечно-съдови ефекти. Затруднява се сърцето. То се разширява - хипертрофия. Покачване на кръвното налягане.

Световната общност също алармира за неправилното употребяване на анаболни препарати, което води до редица здравословни проблеми.

доц. Малина Петкова - ендокринолог в Университетска болница „Лозенец": Те имат прекрасен ефект, когато се прилагат разумно, но тогава, когато има неразумно приложение, без лекарски надзор, те могат да доведат до различни странични ефекти, като могат да подтиснат половата функция на мъжа и ако не се използват разумно, тя остава завинаги подтисната. И ако не се използват разумно възможността за поколения и всички последствия.

Във фокуса на конгреса бяха и метаболитните заболявания, които са станали пандемия в световен мащаб. Данните сочат, че всеки десети човек е засегнат от диабет тип 2. А Европа е на първо място по заболели деца със захарен диабет тип 1, стана ясно още по време на конгреса.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Нова книга в памет на родственика на Ботев - Иван Печев
Нова книга в памет на родственика на Ботев - Иван Печев
30 милиона души в Европа са със слабо или напълно увредено зрение
30 милиона души в Европа са със слабо или напълно увредено зрение