COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

С арести започнаха глобалните протести за климата

С десетки арести на природозащитници започнаха глобалните протести за овладяване на климатичните промени. Те ще продължат две седмици и ще обхванат различни държави. Демонстрациите са по призива на основаното в Лондон движение Екстинкшън рибелиън-Бунт срещу унищожението. То вече има разклонения по целия свят.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
18:34, 07.10.2019
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Над 130 арестувани в Лондон, 15 - в Амстердам, 30 - в Нова Зеландия. С тази статистика стартираха глобалните протести за климата. В Берлин над 1000 души блокираха площад Grosser Stern. Климатични протести има и в Мадрид. Стотици протестираха в Сидни.

Протестиращите настояват правителствата да обявят извънредно положение за промените в климата и да предприемат бързи и адекватни мерки за овладяването им.

За да бъдат чути, демонстрантите в Лондон окупираха централни улици и мостове. За кратко протестиращи успяха да блокират и района на Даунинг стрийт 10. Някои екоактивисти пристъпиха към по-екстравагантни решения - като залепиха ръцете си за асфалта.

Джейк Линч, екоактивист от Лондон: Тук сме, за да нарушим нормалния ритъм, който ни води към бедствие.

През следващите дни протестиращите в британската столица възнамеряват да окупират районите на парламента и правителствените сгради.

Краят на глобалната демонстрация е след две седмици. От Бунт срещу унищожението очакват да има протести в над 60 града по света. Движението беше създадено миналата година във Великобритания от стотина учени и вече има хиляди последователи от различни държави.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Нова книга в памет на родственика на Ботев - Иван Печев
Нова книга в памет на родственика на Ботев - Иван Печев
ДРУГИТЕ новини: От подземията до сцената
ДРУГИТЕ новини: От подземията до сцената