НОВИНИ

Над 75 млн. лева струва първият участък от "Балкански поток"

Първите 11 км от газопровода "Балкански поток" са готови. С реализацията на газопреносните проекти българската икономика ще може да си купува най-евтиния газ, обяви премиерът Борисов. В компанията на представители на правителствата на Унгария, Сърбия, Турция, Русия, и Саудитска Арабия, той инспектира завършения участък до компресорната станция Странджа. Кога се очаква да е готов газопроводът, вижте в прякото включване на Цветелина Катанска.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:15, 21.10.2019
Чете се за: 01:42 мин.
У нас

По план газопровода трябва да бъде завършен до среда на 2020 година. По думите на премиера умишлено е дадено началото на строежа през есента, за да може земеделците да приберат продукцията си, така следващата година земята ще може да се използва отново.

Строителството в Кнежа ще продължи докато позволяват метеорологичните условия или до завършване на проекта.

;

Над 75 млн. лева струва първият участък от "Балкански поток", обяви премиерът Бойко Борисов, който откри 11 километровото трасе от разширението на газопреносната мрежа от българо-турската граница до компресорна станция Странджа. Строител на проекта е българска компания.

Бойко Борисов - министър-председател на България: Докато другите говореха, ние строихме и даваме възможност на България да възвърне мястото си - основен газоразпределителен център. Именно затова предложихме на нашите партньори и в Сърбия, и в Унгария, този поток да се нарича "Балкански поток".
Теменужка Петкова - министър на енергетиката: Много се радвам, че днес заедно ще имаме възможност да станем свидетели на пускането в експлоатация на първия етап от проекта за разширение на газопреносната инфраструктура на територията на България от турско-българска граница до българо-сръбска граница.
Анатолий Макаров - Извънреден и Пълномощен посланик на Руската Федерация в Република България: Това е възможност да получавате синьо гориво по нов надежден маршрут и перспектива да станете най- големия газоразпределителен център в региона .

Проектът за изграждане на газопровода "Балкански поток" е продължение на руско-турския Турски поток. Капацитетът през България е над 15 млрд. куб метра. Тръбата ще бъде новият път за транзит на руски газ към Централна Европа през България, Сърбия и Унгария. В България газопроводът преминава през Провадия и Северна България. Проверка как върви строителството премиерът Борисов направи край Кнежа.

Бойко Борисов - министър-председател: Бих казал, че това е и една политическа магистрала. В политическо отношение винаги има напрежение между много от страните. Ей оттук нататък започва войната в Сирия. Винаги съм казвал - там, където има големи икономически интереси, където има газопроводи, няма война. И затова още по-усилено строим. 24 вагона дневно докарват тръби тука, 15,01 тоестедин милиард по евтин е от южен поток.

Строител на участъка е саудитският консорциум Аркад.

Това е пример за нашето сътрудничество между Саудитска арабия и България, ще направим всичко възможно да завършим проекта навреме.

На проверката присъстваха и сръбският енергиен министър и външният министър на Унгария.

До края на годината Сърбия ще завърши своя проект, ще чакаме България също да го завърши.
Имаме изключителен интерес към диверсификацията както за България, така и за Сърбия, така и за нас, защото когато говорим за конкуренция ще можем да предоставим по-ниски цени.


Вицепремиерът Томислав Дончев обвърза проекта с този за изграждане на газовата връзка с Гърция, с думите че това ще осигури така чаканата от дълго време диверсификация за страната ни.

Томислав Дончев - вицепремиер: След завършването на двата проекта ще можем да транспортираме природен газ от където до където е необходимо.

По договор тръбата трябва да бъде завършена до средата на 2020 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екатерина Захариева се срещна със Сергей Лавров в Москва
Екатерина Захариева се срещна със Сергей Лавров в Москва
Долната камара в британския парламент няма да разгледа новата сделка за Брекзит
Долната камара в британския парламент няма да разгледа новата сделка за Брекзит