НОВИНИ

С български фолклор откриват европредседателството в Народния театър утре вечер

С автентични и модерни фолклорни изпълнения ще бъде открито Българското председателство на Съвета на Европа. Церемонията ще бъде утре в Народния театър "Иван Вазов", а БНТ ще я излъчи пряко.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:39, 10.01.2018
Чете се за: 00:44 мин.
Още

Спектакъл, който да развълнува и обедини. Сцената на Народния театър ще извика силни емоции - чрез наситения ритъм на народните танци, тържествеността на църковните песнопения, игривостта на ударните инструменти. Музикален образ на страната ни, оформен чрез таланта и вдъхновението на твореца.

Съчетание от автентичен фолклор и съвременни мотиви - церемонията по откриване на Европредседателството обещава да покаже най-доброто от културните ни традиции.

Усилени репетиции в дните преди концерта за ансамбъл "Българе". Неравноделните ритми на "Надиграване" - фрагмент от авторския спектакъл "Това е България", впечатляват с динамика и енергия.

Христо Димитров - Национален фолклорен ансамбъл "Българе": Това не е някакъв автентичен скучен фолклор. Той е представен по много модерен, много интересен, нетрадиционен начин.

Смирение и възхвала на духовността в изпълнението на "Тебе поем" на формация "Ева квартет". Те ще представят и "Шопски напеви" - автентични песни от Западна България.

Гергана Димитрова - вокална акапелна формация "Ева квартет": Това е едно от най-силните послания, които нашата държава може да покаже от себе си и въобще да се представи. Това е нашата сила, това е магията на България - фолклорът.

Камерен ансамбъл "Йоан Кукузел Ангелогласният", Стоян Янкулов и ансамбъл Чинари, формация "Булгара" и Детския хор на Българското национално радио ще допълнят празничната програма. Спектакълът започва в 19:30 часа, а БНТ ще излъчи церемонията на живо.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Нова рeдoвнa тpaнcпopтнa линия cвъpзвa Бoжypищe cъc София
​Нова рeдoвнa тpaнcпopтнa линия cвъpзвa Бoжypищe cъc София
Еврокомисарят Гюнтер Йотингер предлага дискусии за бюджета на ЕС
Еврокомисарят Гюнтер Йотингер предлага дискусии за бюджета на ЕС