НОВИНИ

Изложба на млади творци за 100-годишнината от рождението на Николай Хайтов

В илюстрации и дърворезба млади творци от София и Варна са пресъздали образите от произведенията на големия български писател Николай Хайтов. Поводът е конкурс по случай 100-годишнината от рождението му, а най-добрите работи са изложени в галерия "Средец" в София. Откриването на експозицията даде началото на Европейските дни на наследството.

Айше Сали
от Айше Сали
22:03, 03.09.2019
Чете се за: 00:29 мин.
Още

Николай Хайтов познава добре бита и нравите на българина, а историите, които разказва за тях, го нареждат сред любимите български писатели.

Амелия Гешева, зам.-министър на културата: През цялата 2019 г. ние си спомняме за него, за неговия принос, за онова, което той ни е завещал - да обичаме България.
;

Повече от 50 години след публикуването на "Диви разкази" илюстрациите от млади художници стоят до фотографии на родопчани, които ще познаем сред Хайтовите герои.

Здравец Хайтов, син на Николай Хайтов: Това, което мен ме впечатли, това е, казвам го специално за учениците, наивитета - онова, с което пресъздават с рисунките и разказите, но в същото време те са хванали и тази магичност, която имат разказите. Не само със своята обстановка, но и с взаимоотношения, конфликти.
;

На 15 септември, когато е рожденият ден на писателя, ще бъде голямото честване на 100-годишнината му в Народния театър.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Постигната е първата стъпка за блокиране на Брекзит без сделка
Постигната е първата стъпка за блокиране на Брекзит без сделка
Газова експлозия срина три къщи в Антверпен
Газова експлозия срина три къщи в Антверпен