НОВИНИ

С какво ще се запомни управлението на Оланд

Любовен триъгълник, завой в икономическата политика, предизвикал разкол в левицата, и най-вече безпрецедентни терористични атаки - това беляза президентския мандат на Франсоа Оланд. Той е първият действащ президент в историята на Петата република, който няма да се бори за преизбиране.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:07, 21.04.2017
Чете се за: 01:26 мин.
По света

Оланд стана първият социалист, влязъл в Елисейския дворец след 17-годишно отсъствие. Спечели поста на балотаж с обещания за "промяна сега" и "нормалност" в противовес на хиперактивния и натрапчив стил на предшественика му - консерватора Никола Саркози.

Франсоа Оланд: Не знам дали ме чувате, но аз ви чух.

След изборния триумф излезе тайната му любовна афера с актрисата Жюли Гайе. Тогавашната първа дама Валери Трирвайлер влезе в болница, а по-късно в книга разкри нелицеприятни факти за държавния глава. Популярността му обаче пострада не от любовните афери, а от излъгани очаквания в икономическата политика. Обещаният налог от 75 процента върху доходи над един милион евро беше блокиран от Конституционния съд, но предизвика вълна от данъчни изгнаници, включително актьорът Жерар Депардийо, който получи руско гражданство.

През 2016-а без дебат и гласуване в парламента кабинетът прокара закон за по-лесни уволнения и назначения. Стигна се до бурни протести и безпрецедентен, макар и неуспешен вот на недоверие срещу правителството, иницииран от бунтовници-социалисти.

Сред силните моменти на Оланд бяха военните интервенции срещу ислямисти в Мали и Централно африканската република през 2013-а и легализирането на гей браковете, въпреки натиска от консервативните среди.

Оланд остана гарант на единството на нацията и демокрацията през бурната 2015-а. След нападението срещу редакцията на Шарли Ебдо през януари той поведе милион и половина участници в Поход за мир в Париж, сред тях и 44 световни лидери.

През ноември отново не допусна смут и разединение на нацията след ударите срещу заведения, концертната зала Батаклан и Стад дьо Франс. Обяви извънредно положение, рейтингът му се повиши. Законът му за лишаване от френско гражданство на уличени в тероризъм обаче не срещна подкрепа и раздели собствената му социалистическа партия.

В средата на миналата година Франция преживя пореден терористичен акт, този път на националния си празник. Ислямист се вряза с камион в множеството хора на крайбрежната алея в Ница. Ударът отново постави болезнено проблема със сигурността. През декември 2016 Оланд обяви, че няма да се кандидатира повторно- прецедент за действащ президент в историята на Петата република, основана през 1958-ма.

Франсоа Оланд - президент на Франция: Наясно съм с рисковете от моето участие в надпреварата. То няма да донесе широко обединение. Ето защо реших да не се кандидатирам за втори президентски мандат.

Наред с тероризма Франция е изправена пред възход на крайната десница. Тези дни Оланд заяви, че като държавен глава носи главната отговорност ако Националният фронт вземе властта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жажда за пари е в основата на атентата срещу футболистите на Борусия Дортмунд
Жажда за пари е в основата на атентата срещу футболистите на "Борусия" Дортмунд
Референдумът в Трън ще се проведе на 11 юни
Референдумът в Трън ще се проведе на 11 юни