НОВИНИ

Обсъждат поскъпването на тока и топлата вода от юли

Средно с 1% ще поскъпне цената на тока и топлата вода от юли. Това показват изчисленията на комисията за енергийно и водно регулиране. Днес ведомството изслушва представителите на енергийните дружества.Вижте подробности в прякото включване в обедните ни новини на репортера Цветелина Катанска.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
12:06, 06.06.2017
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Засега плановете на Комисията не се променят. Увеличението, които тя предвижда е с 2 % да поскъпне електроенергията за бита в София и Западна България, с 1.5% да се увеличи в Южна България и да има леко увеличение от 0.22 % в Североизточна България. Там ел. енергия е най-скъпа от цялата страна. Предвижда се увеличение на цените на парното средно с около 1%, като намаление ще има само за София с 0.88% .

КЕВР продължава да заседава и в момента, като се изслушват представителите на компаниите. Всяко едно от дружествата Топлофикация и доставчици на ток възразяват върху тези увеличения. Смятат, че са малки, защото Комисията отново не им признава разходите, както за ремонти, така и за заплати. Сериозна критика към доклада на КЕВР отправи изпълнителният директор на НЕК - Петър Илиев.

Напомняме, че дружеството е държавно. По думите му в момента се "източва компанията". Той каза, че с така определените цени на парното има крос субсидиране.

Петър Илиев, изпълнителен директор на НЕК: Има топлофикации с над 80% загуби по преноса, за какво високоефективно комбинирано производство говорим? Не може - този метод за определяне на цените просто трябва да се коригира, не знам как да обясним в някое село, където нямат пари, че те субсидират на софиянци топлинната енергия. Реално 1 милион ползват топлинна енергия, останалите не ползват.

Това увеличение, което се задава от юли е второ за последните три месеца. От април рекордно поскъпна природният газ - 30 %, топлата вода и парното поскъпнаха с до 37 на сто, а токът се увеличи с близо 1 %.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Български спортни таланти, преборили рака, със 17 медала от състезание в Москва
Български спортни таланти, преборили рака, със 17 медала от състезание в Москва
Рухна строително скеле в Благоевград, по чудо няма жертви
Рухна строително скеле в Благоевград, по чудо няма жертви