НОВИНИ

Над 11 500 са били кражбите на ток през миналата година

Над 11 500 са били кражбите на ток през миналата година. На дискусия с участието на енергодружествата, КЕВР, министри и депутати, ЕРП-тата поискаха по-строги санкции срещу нарушителите. От регулатора отговориха с нови правила за отчитане на незаконно консумираното електричество.

Николай Минков
от Николай Минков
20:00, 10.04.2019
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

Над 11 500 са били кражбите на ток през миналата година, стана ясно на дискусия с участието на трите енергодружества, КЕВР , министри и депутати. ЕРП-тата поискаха по-строги санкиции срещу нарушителите. От КЕВР отговориха с нови правила за отичате на незаконно консумираното електричество. Още по темата от Николай Минков

През миналата година най-много са били кражбите на ток в Западна България- над 6 хил и 600, в Североизточна и Югоизточна България се били двойно по -малко.

Кражбите на ток се осъщестяват по няколко начина - чрез промяна в схемата на свързване, чрез директно присъединяване към електропреносната мрежа или чрез манипулация на измервателните устройства.

;

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова акцентира върху щетите от кражбите за енергодружествата и за изрядните клиенти.

Теменужка Петкова - министър на енергетиката: Всяко едно посегателство към енергийната инфраструктура на страната на практика е посегателство и срещу нейната национална сигурност.
Потърпевши сме всички ние. Всички коректни потребители на ел. енергия, тъй като всяко едно посегателство към тази инфраструктура води до понижаване качеството на предоставената услуга.

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов обясни, че заради това в Наказателния кодекс кражбата на ток се преследва особено строго.

Данаил Кирилов- министър на правосъдието: Бих казал, че голяма част от поврежданията във връзка с елементи на електроснабидтелната и електроразпределетилента система сме ги квалифицирали по такъв начин, по толкова интензивен начин, че биха могли да се преследват и като тероризъм.

От енергодружествата поискаха законодателни промени, за да може под ударите на наказателния кодекс да попадат не само извършителите на незаконно присъединяване към мрежата, но и консуматорите на краден ток.

ЕРП-тата поискаха двойно да се увеличи срокът, в който се преизчислява откраднатото количество електроенергия.

При сегашните правила нарушителят заплаща консумиран ток за период от 90 дни, докато енергодружествата настояват за 180.

След като през ноември миналата година ВАС отмени методиката на КЕВР за отчитане на незаконно консумираната енергия, регулаторът обяви, че е готов с нова, която ще предпази енергодружествата от щети.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КОНПИ проверява имоти на вицепремиера Валери Симеонов
КОНПИ проверява имоти на вицепремиера Валери Симеонов
Изтече срокът за регистрация на партиите и коалициите за евроизборите
Изтече срокът за регистрация на партиите и коалициите за евроизборите