НОВИНИ

С песен замесиха хляб в Деня на християнското семейство

На днешния ден християните по целия свят честват Въведение Богородично в Храма. За православните днес е и Денят на християнското семейство. Традиционно на този ден цялото семейство се събира вечерта около трапезата, а във Варна християни от града и от остров Корфу замесиха хляба за нея.

bnt avatar logo
от Ива Георгиева
19:00, 21.11.2016
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

Всяка година варненският храм „Свети Архангел Михаил“ празнува Денят на християнското семейство. Тази година поканиха енориашите да покажат местни традиции и да замесят хляб.

Руска Делева
"Всичкото е в хляба. Без хляб не може да се живее. Това е тялото Христово - житния клас. Розичката е цветето на Света Богородица. А самия грозд, който е сложен, това е кръвта Христова."

Тази година е по-тържествена. Поканени са гости от остров Корфу, които се включиха в празника с традиционно хоро. Боряна е една от тях. Чувства се колкото българка толкова и гъркиня и смята, че когато говорим за семейство, трябва да сме единни.

Боряна Андриоти
"Предаваме обичаите, които не трябва да се губят. Дали в България, дали в Гърция, където живееш трябва местните обичаи да се запазят и да се предават на децата и аз като майка държа това."

Тази вечер варненци и гостите от Корфу празнуват, а беседите и разговорите за християнското семейство в храма „Св. Архангел Михаил” продължават до 1 декември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отстраниха от длъжност обвинените в корупция гранични полицаи на Дунав мост
Отстраниха от длъжност обвинените в корупция гранични полицаи на Дунав мост
Австрия пред избори за президент
Австрия пред избори за президент