НОВИНИ

С проекти за 25 млн. евро възстановяват манастири и църкви у нас

В момента се изпълняват проекти на стойност 25 млн. евро в цялата страна за възстановяване на манастири и религиозни храмове. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, който участва в освещаването на възстановения по програми с евросредства ранносредновековен манастир „Св. 40 мъченици“ в село Лева река, община Трън.

проекти млн евро възстановяват манастири църкви нас
bnt avatar logo
от БНТ
21:46, 06.04.2019
Чете се за: 00:22 мин.
У нас

Порожанов допълни, че както първия прием, така и предстоящия ще бъде съобразен с всички изисквания на „Светия Синод” за това, къде да бъде даден приоритет. Ще бъдат подпомагани основно паметници на културата, независимо от национално, регионално или друго значение.

„Паметниците на културата минават през специален режим за одобрение на проектите, респективно и при плащането. Това води до известно забавяне в процеса, но получаваме съдействие от Министерство на културата”, увери министърът.

Водосветът на манастира беше извършен от белоградчишкия епископ Поликарп. Сред гостите бяха областният управител на Перник Ирена Соколова, кметовете на общините Перник, Трън, Земен, както и кметовете на околните населени места.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протести в Лондон срещу драстичното законодателство в Бруней
Протести в Лондон срещу драстичното законодателство в Бруней
Британското правителство е готово на компромис с опозицията за Брекзит
Британското правителство е готово на компромис с опозицията за Брекзит