НОВИНИ

С различни събития граждани се обявиха за отпадане на запрещението

В 10 града в страната днес имаше концерти, шествия и други събития, организирани от Гражданската инициатива "7000 за отмяна на запрещението". Потърпевши от него са хора с различни интелектуални и психични затруднения. Затова те показаха, че имат и технически умения, и способности да творят и създават красота. По този начин потърсиха подкрепа за петицията си да бъде приет нов закон и я получиха от много хора.

Мария Чернева
от Мария Чернева
19:00, 18.05.2018
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Избраха най-оживената улица в делничен ден и не сгрешиха. Макар и забързани, мнозина се спряха да ги видят, да чуят, да разберат. Защо 7000 и наистина ли толкова са хората с отнети граждански права, какъв е смисълът.

Надя Шабани - Център за нестопанско право: Най-често ни питат - какво решение предлагаме и ние сме радостни да им кажем, че ние не искаме просто да отменим един закон, а искаме да въведем алтернативата, която да е по-справедлива и по-добра.

Алтернативата е нов закон, който няколко пъти влиза в парламента и все не успяваше да мине пътя си докрай. И сега се налага да напомнят на депутатите и с подписка за продължаващото грубо потъпкване на човешки права. Като не пропускат да демонстрират способностите си. Като Боряна от дневния център за хора с интелектуални затруднения. С малко помощ в началото, усвоява всякакви умения.

Боряна, Център "Светът на Мария": То важното е да започнеш, а започнеш ли, вече спасение няма.

И всички имаха възможност да си направях снимка с Айнщайн. И не пропуснаха. Той е най-ясното им послание.

Калина Иванова - Глобална инициатива в психиатрията: Символ на това, че понякога границите между това да си малко по-специален, различен, особен и това да допринасяш за обществото, е много тънка. В нашите условия Айнщайн щеше да е под голям риск да бъде запретен заради странните си идеи, които е имал първоначално.

7000 са хората у нас, които са поставени под запрещение, заради това, че имат някакво интелектуално или психично-здравно затруднение. Целта на гражданска инициатива е да спре ограбването на тези 7000 човешки съдби.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вожняцки пречупи Севастова и е на 1/4-финал в Рим
Вожняцки пречупи Севастова и е на 1/4-финал в Рим
Рамадан Аталай за АЕЦ Белене: Трябва да видим какви са условията
Рамадан Аталай за АЕЦ "Белене": Трябва да видим какви са условията