НОВИНИ

От земите на прабългарите в Италия до Велики Преслав с велосипед

Колко километра делят "Италианската България" от България? 1333 километра. Изчислили са го шестима италианци, които на 11 октомври ще потеглят за нашата страна с велосипеди. Пътешествието им ще започне от Челе ди Булгерия - земите, до които през 7-ми век е стигнал братът на хан Аспарух - хан Алцек. А крайната точка на пътешествениците е Велики Преслав.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
10:45, 01.10.2016
Чете се за: 01:31 мин.
Още
От земите на прабългарите в Италия до Велики Преслав с велосипед

"Искам да видя България. Знам, че много ще ми хареса. Един ден ще отида дотам с колело", сподели ми Рафаеле.

Срещнахме се през юни на церемонията по откриването на паметника на хан Алцек. За себе си Рафаеле казва, че има три страсти - колоезденето, фотографията и Челе ди Булгерия. Там се и запознахме - в малкото италианско градче, в полите на планината Булгерия.


Рафаеле Карели

"Елате да ви покажа най-хубавите гледки", ентусиазирано ни канеше Рафаеле и не спираше да ни разказва интересни истории за Челе ди Булгерия.

"Преди 14 века прабългарите на хан Алцек се заселили по тези земи. Получили ги от лангобардския крал, след като напуснали Бавария", все така разпалено ни обясняваше младият италианец.

Рафаеле е наясно с историята. И няма как. Син е на местния доктор Паскуале Карели, най-големият познавач на историята за прабългарите в този район. Докторът не спира да търси общото между Челе ди Булгерия и България. Обича да се рови в книги, легенди и предания. Синът му, обаче, предпочита да търси връзката с България по друг начин - чрез пътешествие с велосипед.

Успял да намери съмишленици. В групата на велопътешествениците има една жена и мъж на 71 години, разказва ми Рафаеле. През последните седмици е много зает. Подготвя пътуването, изчиства всички детайли от маршрута. Показва ми картата, която педантично очертава и допълва всеки ден.

"Трудно е, проучваме маршрута с Google view, трябва да сме подготвени за всичко", споделя Рафаеле.


Етапите на пътуването от Челе ди Булгерия до България.


Пътешествието ще започне на 11 октомври от площад хан Алцек от Челе ди Булгерия. През април италианското градче се побратими с Велики Преслав. За това и италианските велосипедисти са решили да стигнат до там.

Пътешествието им ще продължи шест дни. От Бриндизи ще се прехвърлят с ферибот до Гърция. Там са и най-сложните етапи, обяснява Рафаеле. Третият ден ще бъде най-тежък. Трябва да изминат 256 километра със сериозна денивелация.

"Но за нас, това не е състезание на дълго разстояние, за нас това е пътешествие", обяснява италианецът. Споделя ми за впечатленията на други италиански велосипедисти за България. Те описвали красиви пейзажи и разказвали за китни селца край пътищата. "Очаквам в България условията да са подобни на нашите - планини, хълмове."

Рафаеле се надява в последните етапи на пътуването към тях да се присъединят български велосипедисти.


Маршрутът на италианските велосипедисти в България


"Това пътуване е заредено с голямо значение", обяснява кметът на Челе ди Булгерия Джино Марота. Желанието му е да се засилят връзките между двете общности.

"Спортът може да постигне много. Спортът може да сплоти хората", убеден е Рафаеле. Надява се, че маршрутът ще отведе до родното му Челе ди Булгерия много българи, които желаят да опознаят земите, по които са живели прабългарите на хан Алцек.

А ето как изглежда Челе ди Булгерия през обектива на Рафаеле.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ангела Меркел: Не съм променила политиката си за мигрантите
Ангела Меркел: Не съм променила политиката си за мигрантите
Оцветяваме книжки против стрес
Оцветяваме книжки против стрес