COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Виртуална реалност пренася във Втората световна война

Ако се чудите какво са изпитвали телеграфистите по време на Втората световна война, трябва да посетите графство Корноуол, в Англия. Там университетски преподаватели разработват виртуална реалност, която ви пренася във военно време.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:15, 13.06.2019
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Представете си, че сте телеграфист по време на Втората световна война и от уменията ви зависи успехът или провалът на мисия. Под звуците от Морзовия код се предават секретните съобщения.

Е, това вече е възможно, благодарение на компютърна разработка, която пресъздава чрез виртуална реалност какво са изпитвали телеграфистите по време на войната.

Алкуин Паркър, старши лектор от Университета във Фалмът: Проектът представлява ескейп стая, която пренася потребителите във времето на Втората световна война. Те трябва да изпълняват различни задачи, които са били обичайни за телеграфистите тогава.

Чрез компютърната система се пресъздава обстановката от военно време и реални предмети и хора. Пред очите ви се появяват антикварни машини и музейни артефакти, холограми и виртуални пъзели. Проектът е все още в ранен етап, но участниците в него наскоро са били одобрени да получат финансиране. Отпуснатите средства са част от по-мащабен съвместен проект на стойност 700 хиляди паунда, която цели да обедини новите технологии и музейните пространства и наследството на графство Корнуол.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Гледат мярката на заподозрения за тероризъм тийнейджър
Гледат мярката на заподозрения за тероризъм тийнейджър
Автошествие ще протестира в София срещу високите цени на горивата
Автошествие ще протестира в София срещу високите цени на горивата