НОВИНИ

С военен парад отбелязват националния празник на Франция - Деня на Бастилията

Празнично настроение във Франция, заради Деня на Бастилията и предстоящия финален мач утре от Световното първенство по футбол. На днешния национален празник ще се проведе традиционният военен парад.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
08:58, 14.07.2018
Чете се за: 01:40 мин.
По света

110 000 полицаи и жандармеристи се грижат за сигурността в цяла Франция. Мобилизирани са над 44 000 пожарникари. Френският вътрешен министър заяви, че са взети всички мерки французите да изживеят двете събития спокойно, въпреки че опасността от терористична заплаха остава висока. Френският президент Емануел Макрон заминава утре за Русия, за да подкрепи френския национален отбор в мача срещу Хърватия.

Той ще бъде приет в Кремъл от руския президент Владимир Путин.

;

Президентът Еманюел Макрон, за когото това е вторият парад след избирането му през май 2017 г., ще излезе на прочутия парижки булевард в 10,00 ч. (08,00 ч. по Гринуич) с "автомобила на галвнокомандващия", след което ще застане на трибуната на площад Конкорд, откъдето ще наблюдава празненството.

След американския президент Доналд Тръмп миналата година, сингапурският премиер Сян Лун и японският външен министър Таро Коно ще бъдат почетните гости на президента като символ на стремежа на Франция за засили военните си връзки с Азия. През 2018 г. се навършват 160 години от установяването на дипломатически отношения между Франция и Япония, а от 20 години пилотите на сингапурските изтребители се обучават във френската база в Казо. Знамената на двете азиатски държави ще открият парада редом с френското, ескортирани от седем войници от всяка нация.

Общо 64 самолета ще прелетят в небето над Париж, сред които "Алфаджет" на прочутата група "Патрул дьо Франс". Трима военни от специалните сили, ранени в бой, ще бъдат на борда. Десетият французин, летял в космоса, Тома Песке, ще има привилегията да пилотира "Рафал". Дебют на парада ще направи самолетът цистерна за зареждане във въздуха А330ПMRTT "Феникс", а "Мираж" 2000 N ще участва за последен път.
Специална почит ще бъде отдадена на частите, изпратени в помощ на местното население след опустошителното преминаване на ураганите Ирма и Мария във Френските Антили през септември.
Общо 4290 военнослужещи, 220 бойни машини, 250 коня, 64 самолета и 30 хеликоптера ще участват в тазгодишния парад, който ще продължи около 2 часа, с мотото "братство по оръжие". Сред участниците са испански жандармеристи, белгийски бронирани машини и един А400М от германските ВВС.

Традиционният парад на 14 юли е демонстрация на сила, а не просто възпоменание, подчерта началникът на генералния щаб на френските въоръжени сили ген. Франсоа Льокоантр в интервю, публикувано днес. Той пое поста преди година след открита криза между предшественика му и държавния глава по бюджетни въпроси, което доведе до оставка на началника на генералния щаб. Година по-късно отношенията между президента Макрон и неговата армия изглеждат в пълна хармония. Вчера държавният глава подписа закона за военните програми за периода 2019-25 г., който предвижда близо 300 милиарда евро кумулативни разходи с цел достигане на 2 процента от БВП до седем години. "С тази военна програма ще излекуваме трудностите от миналото, ще продобрим настоящето и ще подготвим бъдещето на страната ни и ще ѝ осигурим средства за защита", заяви Макрон снощи на традиционния прием в министерството на отбраната в навечерието на парада.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Освещават параклис на св. влкмч. Злата Мъгленска в столичния квартал Младост
Освещават параклис на св. влкмч. Злата Мъгленска в столичния квартал Младост
Многохилядни протести във Великобритания срещу визитата на Доналд Тръмп
Многохилядни протести във Великобритания срещу визитата на Доналд Тръмп