НОВИНИ

Средната работна заплата у нас се е увеличила с близо 12% през 2019 г.

Средната работна заплата у нас се е увеличила с близо 12% през тази година, отчете социалният министър Деница Сачева. На заседание на Тристранният съвет за сътрудничество работодатели, синдикати и правителството обсъдиха повишаването на минималната заплата до 610 лева от 1 януари.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
16:06, 12.12.2019
Чете се за: 00:21 мин.
У нас

Заседанието беше бойкотирано от големите работодателски организации, които преди две седмици разпространиха позиция, че няма да присъстват на тристранката, докато не бъде направено предложение за нов ред за изплащане на болничните. Днес те препотвърдиха позицията си.

На заседанието на тристранката присъства единствено Съюза за стопанска инициатива. От бизнес организацията потвърдиха, че са против приемането на по-високата минимална заплата, защото не подкрепят цялостния механизъм, по който тя се формира.

Според данните на социалното министерство заплатите в обществения сектор са изпреварили тези в частния, поне според официалните данни. Общата средна заплата за тази година се е увеличила с почти 12% до 1249 лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кристалина Георгиева е на 15-то място сред 100-те най-влиятелни жени на Форбс
Кристалина Георгиева е на 15-то място сред 100-те най-влиятелни жени на "Форбс"
​Цвета Караянчева се срещна с Великия магистър на Малтийския орден
​Цвета Караянчева се срещна с Великия магистър на Малтийския орден