НОВИНИ

Сакскобургготски се срещна с ученици в Гоце Делчев

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски на вълнуваща среща с ученици в Гоце Делчев. По покана на кмета на града, той посети гимназия "Яне Сандански". В училището Симеон Сакскобургготски се натъкна на интересен факт - при реставрацията на старото училищно знаме, специалистите открили втори слой, на който е изобразен детският му лик.

bnt avatar logo
от БНТ
19:40, 27.09.2016
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

Училищното знаме върна назад в миналото бившия премиер, когато видя детския си лик, изрисуван върху него. Любопитен факт е, че находката е открита случайно преди година, при освежаването на старото знаме на гимназията. След направената реставрация се оказало, че това всъщност е автентичното знаме на училището от периода 1938-1944г., когато то е носило името на Симеон II.Днес над 700 ученици от гимназия "Яне Сандански" се срещнаха и разговаряха със Симеон Сакскобургготски.

Симеон Сакскобургготски
Трябва да кажа, че им се възхищавам, и на самото училище, което е единственото, което съм виждал в страната толкова години, друго подобно не съм срещал. Явно има дух тука.

Сакскобургготски се запозна с уникални архивни документи - училищни дневници, водени от директорите, в началото на миналия век. В тях са отбелязвани всички значими събития и тържества в училището, провеждани по различни поводи, включително и такива, свързани с царското семейство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Балетът на Пловдивската опера с постановка на открито
Балетът на Пловдивската опера с постановка на открито
Надежда за българския СПА туризъм
Надежда за българския СПА туризъм