НОВИНИ

Сакура - японска хармония в София

Японският дух завладя Южния парк в София с празника О-Ханами - в чест на разцъфналата сакура - японската вишна. Той се отбелязва на няколко места в София, в страната и по целия свят.

bnt avatar logo
от Даниела Кънева
12:33, 15.04.2019
11631
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

В дъното на тази японска фиеста е както винаги Нихон Томоно-Кай - клуб "Приятели на Япония", който обединява огромното японско лоби у нас. Пяха и рецитираха ученици от 18-то столично училище. Там 27 години изучават японски език и култура като основен предмет.

От Българския хайку съюз обявиха наградите от Четвъртия международен хайку конкурс за вишневия цвят. Наши хайку автори затрупаха дръвчетата с поезията си. А 5-годишната Изабел с баща си подгря на татамите с айкидо за демонстрацията по бойни изкуства.

;

БНТ: Как сте сред цъфнали сакури в подножието на Витоша?

Н. Пр. Масато Ватанабе - посланик на Япония в България: Щастлив съм. За нас, японците, това е съкровен момент. А толкова много българи и тук, и на други места в София и страната се прекланят пред вишневия цвят, и то в юбилейната за дипломатическите ни контакти 2019 година.

А сме и в навечерието на 1 май, когато големият син на император Акихито, принц Нарухито, поема от баща си императорския престол. И така след ерата Хей-сей - мир и хармония, започва новата ера Рей-ва - хармония и красота.

Сакура е декоративно, а не овощно дръвче. Цветовете ѝ остават няколко дни до първия бриз или дъждец на пролетта и векове наред този ритуал ни напомня, че красотата като всичко в земния ни живот е преходна и трябва да уловиш мига.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Национално състезание по водене на парламентарни дебати се проведе в НС
Национално състезание по водене на парламентарни дебати се проведе в НС
Премахнаха над 50 незаконни постройки в Стара Загора
Премахнаха над 50 незаконни постройки в Стара Загора