НОВИНИ

Самех Шукри пред БНТ: Египет е в период на съживяване

Египет и България вече имат Съвместна комисия за сътрудничество с широк диапазон - от икономика до култура. Споразумението за комисията беше подписано по време на визитата на египетския външен министър Самех Шукри в София. Преди да отпътува за родината си той даде специално интервю за Българската национална телевизия. С министър Шукри разговаря Милен Атанасов.

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
07:30, 23.11.2018
Чете се за: 02:10 мин.
По света

Милен Атанасов: Господин Шукри, това първата ви визита в България ли е?

Самех Шукри, министър на външните работи на Египет: Да, това е първата ми визита тук. Много съм радостен, тъй като посещението ми беше много продуктивно. Имах честта да се срещна с президента и с министър-председателя на България, както и с моята колега и приятел, министъра на външните работи. Подписването на споразумението за развитие на сътрудничеството между двете държави се случи като продължение на срещите на ниво лидери по време на Генералната асамблея на ООН и Негово превъзходителство Сиси и министър-председателя на България в Кайро.

Милен Атанасов: С какво България привлича интереса на Египет?

Самех Шукри, министър на външните работи на Египет: Ние имаме сходно разбиране и подход към предизвикателствата - в нашия район и на Балканите. Убедени сме, че има големи възможности за икономическо сътрудничество между нашите страни. Нещата, които се случват в едната от държавите, могат да намерят отзвук в другата. В този смисъл можем да се допълваме взаимно. Така например в областта на хранителните доставки, Египет е вносител на някои храни, а България е износител на селскостопанска продукция и на преработени храни. Ние вярваме също в сътрудничеството в областта на сигурността, което помага да посрещаме предизвикателствата на тероризма и на нелегалната миграция. Вярваме също, че търговията между двете страни е толкова важна, колкото и инвестициите. Египет представлява голям пазар с повече от 100 милиона души население, като може да предложи и компетентна и често добре образована работна сила. Инвестициите в страната са съпроводени с много предимства. България също може да се възползва от тях. Египет има споразумения за свободна търговия с много страни от Африка и по-специално с Източна Африка, с много от страните в Близкия Изток. Производителите в Египет получават достъп до тези пазари, които са огромни.

Милен Атанасов: Как Египет би могъл да си възвърне доверието на чуждестранните туристи?

Самех Шукри, министър на външните работи на Египет: Мисля, че е много важно това да стане чрез вас, медиите. Трябва да се прави разлика и да се представя точно онова, което се случва в Египет. Много от информациите са свързани с тероризма, но публиката трябва да бъде информирана, че терористичната дейност е ограничена на много малка територия от Североизточен Синай. Тя е не повече от 5 процента от Синай. А повече от 20 години в Египет не е имало атака в района на туристическите зони. Това не е случайно. Това е, защото египетските власти осигуряват високо ниво на охрана в името на сигурността на посетителите. Това, че има конфликти в Сирия и в Йемен, не бива да хвърля сянка върху сигурността в Египет. За съжаление виждаме нещо друго. Има много повече пострадали от нападения в Европа. Много повече хора загубиха живота си при терористични действия в Париж, в Брюксел и в Ница, както и на други места. Докато у нас няма такива случаи на атаки. Точно заради мерките за сигурност, с които предпазваме нашите гости.

Милен Атанасов: Хората в района преживяха Арабската пролет. В какъв "сезон", в какъв период се намират тези страни сега според вас?

Самех Шукри, министър на външните работи на Египет: Мисля, че специално за Египет сега е в период на съживяване, на преминаване към по-добро управление, на повече стабилност, сигурност и благоденствие. Ние удвоихме пътната инфраструктура и транспортния ни сектор през последните години. Постигнахме свръхпроизводство на енергия. Само преди 4 години в много райони на Египет имаше прекъсване на тока поради недостиг. Сега имаме свръхпроизводство, което е предпоставка за индустриално развитие, за изграждане на нови предприятия и инвестиции. Но важни са и хората. Аз препоръчвам на моето семейство и приятелите ми да идват във Варна през лятото. Препоръчвам и на българските ни приятели да идват в Египет. Добрите отношения между хората всъщност създават силни отношения между страните.

Милен Атанасов: Г-н Шукри, благодаря ви за този чудесен разговор.

Самех Шукри, министър на външните работи на Египет: Беше ми приятно, благодаря ви.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Историческа визита на испанския премиер Педро Санчес в Куба
Историческа визита на испанския премиер Педро Санчес в Куба
Опашки пред магазините в САЩ за Черния петък
Опашки пред магазините в САЩ за "Черния петък"