COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

БСП и ДПС разговаряха за партийните субсидии

Серията от срещи на левицата с парламентарно представените партии на тема партийни субсидии започна с фалстарт. След като ГЕРБ отказаха още миналата седмица такава среща, днес и от Обединени патриоти не дойдоха в Народното събрание. Според БСП решението на управляващите показва ясно, че депутатите от ГЕРБ и Обединени патриоти нямат собствена воля и са цитирам: "придатък на министър-председателя". ДПС разговаряха с левицата за размера на субсидията като за пореден път повториха позицията си - те са за обществено финансиране на партиите.

Милена Кирова
от Милена Кирова
15:42, 18.06.2019
Чете се за: 00:43 мин.
У нас
Драгомир Стойнев - БСП за България: Отказът на депутатите на ГЕРБ и Обединени патриоти от парламентарен и обществен разговор по темата за финансиране на политическите партии за нас означава следното: първо срамно признание за подчинената роля на парламента пред изпълнителната власт, което означава неглижиране на конституцията и демокрацията. Второ - превръщане на парламента в инструмент за гарантиране на изборните успехи само от една политическа партия, именно ГЕРБ и техните сателити от Обединени патриоти. Това означава и унищожаване на опозицията, което реално означава промяна на политическата система и показен разстрел на демокрацията.
Йордан Цонев - ДПС: Позицията на ДПС си оставя неизменна: или остава публичното финансиране в достатъчна степен партиите да водят нормален политически живот или тогава се минава към финансиране по другия начин - през физически и юридически лица. Доколкото индикациите от днешния ден са, че управляващите партии ще приемат предложението на ГЕРБ за 1 лев, нашето предложение ще бъде да отпаднат ограниченията за финансиране от юридически лица, както и тавана за финансиране от физически лица - при прозрачност, при отчетност и при строг контрол. Това съобщихме наколегите от БСП и ще участваме в дебата, независимо какво се приеме, ние ще продължим в обществения дебат да настояваме да бъде намерен правилния модел за финансиране на политическия живот от бюджета.
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
​Съветът на ЕС решава дали да започне преговори със Северна Македония и Албания
​Съветът на ЕС решава дали да започне преговори със Северна Македония и Албания
Двама от ранените американски военни край Пловдив са изписани
Двама от ранените американски военни край Пловдив са изписани