НОВИНИ

Под процент е спадът на чуждестранните посещения от началото на годината

Под процент е спадът на летния туризъм тази година, съобщи ресорният министър Николина Ангелкова. Що се отнася до последиците от фалита на "Томас Кук" тя посочи, че все още около 2500 - 3000 клиенти на фирмата се намират у нас, но до дни щели да бъдат транспортирани към родината си. Министър Ангелкова и принцесата на Йордания Дана Фирас участваха в туристически форум, посветен на Дунавското културно сътрудничество.

Николай Минков
от Николай Минков
18:37, 30.09.2019
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Министър Ангелкова заяви, че до момента няма информация за отменени резервации за почивка на чужденци у нас за в бъдеще, предизвикани от фалита на "Томас Кук".

Николина Ангелкова - министър на туризма: Нашата работа в момента е максимално фокусирана това, което е имало като резервации на "Томас Кук" да се опитаме да го пренасочим към другите големи туроператори и да го увеличим.

Министър Ангелкова обясни, че ведомството оказва помощ и на хотелиерите, засегнати от фалита на британския туроператор да заведат колективен иск.

Николина Ангелкова - министър на туризма: Но всеки един от засегнатите е този, който трябва да се конституира като кредитор. В момента очакваме потвърждение и за срещи със синдиците на "Томас Кук".

Според министерството, въпреки проблемите, летният сезон е успешен.

Николина Ангелкова - министър на туризма: За месеците от януари до август имаме над 6 800 000 чуждестранни туристи и само 0,6% спад.

По-рано днес министър Ангелкова и принцесата на Йордания Дана Фирас откриха международен форум, насочен към развитието на културния туризъм.

9 200 000 туристи са посетили България през м.г., като 5 млн. от тях са били само по линията на културно- историческото наследство.

;

Предвижда се България и Йордания да стартират съвместна образователна програма за опазване на културното наследство.

Дана Фирас, принцеса на Йордания: Трябва да се намери баланс между туризма и опазването на културно-историческото наследството още от най-ранна детска възраст. Чрез културата може да се изгражда идентичност, тя ни учи да опазваме нашите ценности, тя развива креативността, тя ни учи на уважение към многообразието.

Предстои ресорните министерства да уточнят под каква форма образователната програма ще влезе в училищата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
д-р Бойко Пенков: Ще успеем да наваксаме с доходите на медицинските работници
д-р Бойко Пенков: Ще успеем да наваксаме с доходите на медицинските работници
Българка е новата световна шампионка по ловна стрелба
Българка е новата световна шампионка по ловна стрелба