НОВИНИ

Частен самолет е излетял от „Летище София“ без проверка

Частен самолет с петима души на борда е излетял без проверка от "Летище София" . Случаят е от петък, но за него се разбра едва днес. Самолетът е излетял от Габрово с междинно кацане в София на път за гръцкия остров Скиатос.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:14, 17.07.2018
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Машината с петима души на борда е излетяла в петък от площадка "Драгановци" в Габрово. В 15.30 ч самолетът е кацнал на "Летище София" , където престоял близо час, преди да продължи към крайната дестинация - остров Скиатос в Гърция.

Един от пасажерите е слязъл и е напуснал зоната за сигурност, като след това се е върнал и е бил щателно проверен от служителите по сигурността.

Грешка е направил служител на летището, който не е съобщил, че самолетът ще напуска територията на България. Служителят има доста голям стаж и до момента не са регистрирани нарушения от негова страна. От МВР заявиха, че вината е изцяло на наземния оператор.

Главен комисар Светлан Кичиков, директор на ГД "Гранична полиция": Може би, ако беше голям самолет нямаше да се случат тези неща. Малките самолети подлежат на друг контрол и наземният оператор е допуснал една груба грешка, но не е имало някакви вредни последици от цялата тази работа.

След сигнал на МВР пътниците били проверени от гръцките власти, които не открили нищо притеснително. От "Летище София" заявиха, че до изясняване на обстоятелствата по случая виновният служител е с отнет служебен пропуск и е отстранен от длъжност.

;

Случаят стана повод за искане на оставка.

Румен Петков, председател на "АБВ" : Ако е истина, Любимец 13 просто трябва да си ходи! Иначе става въпрос за неспособността на министър-председателя да създаде условия българските граници, границите на ЕС да бъдат ефективно управлявани на летищата. Всичките ни приказки, че сме готови за Шенген този министър ги разрушава с всички сили и средства, които има под ръка, а те не са малко, уверявам ви.

Младен Маринов, главен секретар на МВР: Това не е грешка на гранична полиция и не касае действия на МВР. Засега нямаме информация да има други такива случаи.

От ръководството на МВР съобщиха, че е изискано от ръководството на „Летище София“ ЕАД да проведе заседание на Летищния комитет за обсъждане на случая с частен полет, осъществен с петима души на борда. Регионална дирекция „Гранична полиция“ - Аерогари е назначила комисия за извършване на проверка. Резултатите ще бъдат докладвани на 18.07.2018 г. на главния прокурор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва изграждането на Единна система за туристическа информация
Започва изграждането на Единна система за туристическа информация
Руска гражданка в САЩ е обвинена в шпионаж за Русия
Руска гражданка в САЩ е обвинена в шпионаж за Русия