НОВИНИ

Самонастанило се семейство превърна горичка в Южния парк в сметище

Семейство се настанило в горичката на Южния парк, намираща се зад плувния басейн "Спартак". За няколко месеца те са построили две колиби и са превърнали площта в сметище. За проблема сигнализираха зрители на БНТ 2, които разказват, че институциите не реагират на сигналите, които са изпратили.

БНТ2-София
от БНТ2-София Владимир Христовски
19:30, 14.03.2017
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Бездомниците се преместили на новото място, след като намиращата се наблизо бивша топлоцентрала на Националния дворец на културата беше затворена миналата година. За проблема ни сигнализира Николай, който живее наблизо, и от съображение за сигурност не пожела да покаже лицето си. Всеки ден жителите на квартала стават свидетели на неприятни гледки.

Николай
"Секат дървета, строят колиби, вече се превърна в сметище цялата гора."

Самият Николай неведнъж изпраща сигнали до отговорните институции, но без резултат. Всекидневно вика и полиция заради огньовете, които палят, и миризмата на горящи отпадъци. Униформените се отзовават, проверяват документите им, след което си тръгват.

Николай
"Става едно прехвърляне между институциите, между Столичен инспекторат, дирекция "Зелена система", кварталния и полицията. И никой от тях не може да вземе решение, за да бъдат премахнати."

Докато снимаме, виждаме как една от жените излиза с брадва и започва да сече дърво. Веднага информираме Столичната община, откъдето заявиха, че ще сигнализират Общинската полиция. В следващите 25 минути екипът така и не пристигна. От район "Триадица", на чиято територия се намира Южният парк, обясниха, че той се стопанисва от дирекция "Зелена система", с която са предприели съвместни действия едва миналия четвъртък, когато са разбрали за проблема.

Инж. Николай Терзиев, кмет на район "Триадица"
"Сигнализирахме социалните служби. При наличие на малки деца да бъдат своевременно изнесени и настанени в домове."

Нашият екип на място видя, че в импровизираните домове заедно живеят 3-4-годишни деца, юноши, тийнейджъри и възрастни. По думите на мъжа, който ни сигнализира, в колибите има и бебета. Кой обаче намира подслон там ще стане ясно до края на седмицата. Районният кмет обеща проблемът да се реши до края на месец май. След това районът ще бъде изчистен и отново ще стане достъпен за разходка на пешеходци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Самотен баща на 9 деца търси работа, за да запази семейството си
Самотен баща на 9 деца търси работа, за да запази семейството си
Уволнения в правосъдното министерство
Уволнения в правосъдното министерство