НОВИНИ

Самотен баща не може да вземе сина си от социалната служба

Самотен баща се опитва да върне сина си, който от две години и половина е в институция. Детето е с увреждания и според таткото, състоянието му се влошава. Иска да се грижи за него у дома си. Отговорът от социалната служба е, че реинтеграцията би била рискова.

bnt avatar logo
от БНТ
06:50, 17.10.2017
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Повече от две години Юри Лилов се бори да прибере у дома единственото си дете. За момченцето е подготвил стая и купища играчки, които то никога не е виждало. Прибрано е в Дом за медико- социални грижи след подаден сигнал от кметския наместник на селото, в което преди живеел, защото детето било оставено без надзор.

Юри Лилов: „Заградих го, да не може да падне детето, всичко беше обезопасено и отидох за някъде пет минути до магазина да му взема храна, банани трябваше да му взема. Той ядеше пасирани банани.

Четиригодишното сега момченце страда от церебрална парализа и докато било у дома, правило опити да ходи, започнало и да говори.

Юри Лилов „Те, детето като го взеха, казваше мама. Тата викаше. Имахме едно коте вкъщи. Почна Ана, Ана и сам си го кръсти."

Сега вижда детето си веднъж седмично, за половин час. Смята, че в институцията не му се помага достатъчно.

Юри Лилов„Сега една дума не казва. За две години и половина детето е върнато с 4-5 месеца назад."

За да може да върне обратно детето си, Юри успял да си намери постоянна работа и се преместил във Видин. Дори преминал обучение за родител. Помагат му и от неправителствена организация.

Елица Иванова, координатор в НПО „Надежда и домове за децата.": „Основната цел и причина да му помагаме, е защото виждаме, че има емоционална привързаност между него и детето и смятаме, че мястото на детето е при неговия баща, който има напълно законното право да се грижи за него.

Детската стая в дома на Юри остава празна, защото според Агенцията за социално подпомагане, поради здравословното състояние на момчето, реинтеграцията при бащата би била рискова. Той пък е непримирим да върне единственото си дете и за случая вече е подал сигнал в прокуратурата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тереза Мей и Юнкер обсъдиха на среща в Брюксел темата за Брекзит
Тереза Мей и Юнкер обсъдиха на среща в Брюксел темата за Брекзит
Расте броят на жертвите след пожарите в Португалия
Расте броят на жертвите след пожарите в Португалия