НОВИНИ

85 милиона американци в 20 щата в капана на зимата

Снежна буря - убиец парализира източното крайбрежие на Съединените щати. Най-малко 10 души са загинали до този момент вследствие на мразовитата зима. Еднометрови преспи и пронизващи ветрове със скорост от близо 100 километра в час наложиха обявяването на извънредно положение в 10 американски щата. 85 милиона души в най-малко 20 щата се намират по пътя на вледеняващия вихър.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
18:17, 23.01.2016
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Историческата снежна буря, запечатана от Международната космическа станция, обхваща огромна част от Съединените щати - от Арканзас на юг до Масачузетс на североизток, а в социалните мрежи тя вече си има няколко хаштага, сред тях Сноудзила и Сноумагедон.

В окото се намира столицата на Съединените щати - Вашингтон. Днес Белият дом е обвит в снежна пелена, ,улиците са празни, а до края на уикенда снежната покривка може да достигне рекордните за града 76 сантиметра. Градският транспорт във Вашингтон, вторият по натовареност в страната, не работи през уикенда.

Извънредно положение е обявено в над 10 щата, сред тях Тенеси, Джорджия, Кентъки, Северна Каролина, Вирджиния и Ню Джърси. Властите предупредиха хората да не излизат от домовете си.

Крис Кристи - губернатор на Ню Джърси: "Вижте, това ще бъде мащабна буря. Обявих извънредно положение, което ми дава определени правомощия да затваряме пътища и редица други."

Най-малко 9 души загинаха при различни пътни инциденти в Северна Каролина, Вирджиния, Кентъки и Тенеси. Във Вирджиния само снощи са регистрирани близо 1000 катастрофи. Над 100 хиляди домове в Северна Каролина са без електричество. Вчера и днес са отменени близо 8 хиляди полета.

"Много авиокомпании отмениха предварително полетите си. Това означава, че пътниците знаят още преди да пристигнат на летището и няма нужда да напускат хотела или дома си" - каза служителка на летището.

След като премине през Вашингтон снежното чудовище се насочва към Ню Йорк, а до момента, в който бурята започне да утихва в края на уикенда един от всеки седем американци ще е заобиколен от поне 30-сантиметрова снежна покривка.

За разлика от Източното на Западното крайбрежие хората се наслаждават на далеч по-мека зима. Някои са правят снежни скулптури, а учениците имат най-приятната задача - да си направят шейна и да я изпробват веднага.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Китай и Иран възстановяват Пътя на коприната
Китай и Иран възстановяват Пътя на коприната
Протест на учители по география в София
Протест на учители по география в София