COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

САЩ евакуираха свои граждани от лайнера с коронавирус

Около 400 американски граждани, евакуирани от круизния кораб "Даймънд Принцес", се завърнаха в САЩ. В Япония пък отлагат празненствата по случай рождения ден на император Нарухито заради опасения от разпространение на заразата.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
15:24, 17.02.2020 (обновена)
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Американските граждани кацнаха във военни бази в Калифорния и Тексас, и в следващите 14 дни ще бъдат в изолация. Евакуацията им е доброволна. Те напуснаха круизния лайнер, където вече има над 400 заболели от коронавируса. Плавателният съд с около 3 700 души на борда е под карантина във водите на пристанището в Йокохама от началото на февруари.

Китай продължава да полага всички усилия за контролиране на Ковид 19 - официалното име на заразата.

Го Йенхонг, Национална здравна комисия на Китай: Въпреки че това е нова инфекция - тя е контролируема и лечима. Според последните данни, повече от 10 000 души вече са излекувани и освободени от болница.

Лекарите в Китай вече прилагат комбинация от лекарствени препарати, от които пациентите се повлияват много бързо. Към провинция Хубей, от където започна заразата, са насочени още над 30 000 лекари.

Го Йенхонг, Национална здравна комисия: Това са основно специалисти по инфекциозни болести, заболявания на дихателните пътища и специалисти по интензивни грижи.

В Ухан - най-сериозно засегнатия от вируса град, се опитват да поддържат духа на пациентите с ... танци.

Здравен работник: Уча ги на простички движения, защото ако са по-трудни, няма да могат да ги запомнят.
Пациентка: Медиците правят почти всичко тук, включително почистването - цялата тежка и мръсна работа. Толкова сме им благодарни!

На места обаче продължават да не достигат медикаменти и защитни облекла. Ето защо властите в Пекин се ангажираха за шест дни да построят фабрика за производство на маски.

Топ 24
Най-четени
195 излекувани от коронавируса са се заразили отново
195 излекувани от коронавируса са се заразили отново
Делото срещу Арабаджиеви тръгва на 18 февруари
Делото срещу Арабаджиеви тръгва на 18 февруари