COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Пътят на САЩ и Куба

Месеци преди да пристигне в Куба, Барак Обама изяви желание да се срещи с дисиденти на острова. В програмата му са предвидени такива, но Куба предупреди, че няма да дискутира никакви вътрешни промени със стопанина на Белия дом. Човешките права, базата Гуантанамо и разбира се американското ембарго срещу острова са главните пречки пред пълната нормализация на двустранните отношения. И все пак, Куба и Съединените щати изминаха доста път, за да се стигне до тази историчека визита.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:05, 21.03.2016
Чете се за: 01:15 мин.
По света

Рекорден брой кубински бейзболисти - 150, са избягали в Съединените щати. Тази игра е истинска страст на острова,най-известният американец, живял там спонсорира отбор от хаванския квартал Сан Франсиско де Паула през 1940 и го кръщава на сина си Грегъри Хемингуей.

Сега, Барак Обама ще гледа в Хавана бейзболен мач между кубинския национален отбор и небеизвестните Тампа Бей Рейс. Подписване на договори от кубински таланти с Висшата лига все още е немислимо, но пътят за това вече е очертан.

Хавана и Вашингтон са пример за врагове от студената война, но това се променя. На 17-ти декември 2014-та Барак Обама и Раул Кастро смаяха света като разкриха, че са водили тайни преговори и че започват нова ера в американско-кубинските отношения. Те започнаха с отварянето на посолства в Хавана и Вашингтон.

Джон Кери - държавен секретар на САЩ /14 август 2015 г./: Нашите лидери президентът Обама и президентът Кастро взеха смелото решение да спрат да бъдат затворници на историята.

После Съединените щати извадиха Куба от списъка на държавите спонсориращи тероризма. Двете страни си размениха шпиони-затворници, сред тях Фернандо Гонзалес от прочутата "кубинска петорка", действала във Флорида.

Обама и Кастро се видяха, но в Панама, на срещата на американските държави през април миналата година. Куба и Америка увеличиха възможностите за бизнес и пътувания.

Отсега нататък американците ще могат по-лесно да пътуват за Куба - когато пътуването е с образователна или хуманитарна цел .Увеличиха се чартърните полети и американска хотелска верига вече сключи първите си сделки с карибската държава.

Кубинците пък ще могат да отварят банкови сметки в Съединените щати и да получават там заплати. Кубинското правителство премахва 10 процентния данък върху операциите с долари в обменните бюра.

Освен това, гражданите на щатите ще могат да купуват и консумират кубински продукти като пури и ром, когато са в трети страни, например в Европа.

И особено важна крачка - на 16 март тази година бяха възстановени и преките пощенски връзки. Досега писма и колети се пращаха чрез посредници в трети страни.

И все пак, основната пречка американското ембарго остава. Според правителството на Кастро, загубите за Куба от него са 121 милиарда долара.

Топ 24
Най-четени
Мартина Апостолова е европейска изгряваща звезда на “Берлинале 2020"
Мартина Апостолова е европейска изгряваща звезда на “Берлинале 2020"
Що е то да къмпингуваш на Карадере? (СНИМКИ)
Що е то да къмпингуваш на "Карадере"? (СНИМКИ)